BG | EN

Асоциация настоява журналисти да не бъдат репресирани от полицията, ако отразяват протести

Илюстрация: АЕЖ – България

Недопустимо е журналисти да получават полицейски предупреждения когато отразяват протести. Независимо дали една демонстрация е или не е свикана по реда на Закона за събранията, митингите и манифестациите и наредбите за обществения ред на съответната община, медиите имат право да я отразяват. Ограничаването на това право е нарушение на Конституцията и Закона за радиото и телевизията, както и на международни договори, по които България е страна.
АЕЖ-България е озадачена от случая с оператора на медията Благоевград Нюз Асен Димитров, който в неделя е бил обект на полицейска проверка след отразяване на протест край Благоевград. Въпреки че е посочил, че е бил на протеста в качеството си на оператор, след това Димитров е привикан в полицията в града, където му е връчен предупредителен полицейски протокол.
Димитров подписва протокола с възражение, че не е нито организатор, нито участник в протеста, а е бил там единствено с цел обективно медийно отразяване на протеста.
АЕЖ-България потърси директора на областната дирекция на МВР в Благоевград старши комисар Николай Хаджиев, за да изрази притеснението си по случая и да поиска вътрешна проверка на действията на полицията. Обръщаме се и към министъра на вътрешните работи Младен Маринов с настояване да бъде извършена проверка и да бъдат дадени гаранции, че полицията няма да възпрепятства работата на журналистите.
Информация за случая можете да намерите на сайта на медията

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

Още от автора

Четирима задържани в Сандански и Кресна при акция на полицията

Четирима души са арестувани в хода на специализирана полицейска операция по линия на противодействие на престъпността и опазване на обществения ред и престъпленията, свързани с нарушаване на политическите права на гражданите.

История за менторството, като инвестиция в общото ни бъдеще

Все повече професионалисти споделят опита си с млади хора, търсещи развитие отвъд формалното образование и професионалните практики и стажове.

Часът на Земята`2023 Включи се!

Часът на Земята – най-мащабната глобална инициатива, посветена на опазването на планетата Земя тази година ни призовава да запазим дивите животни.

Още за новините

Договорът за безвъзмездно отдаване на русенското летище не гарантира възстановяване на гражданските полети

Частният инвеститор “Еърпорт Русе”, който наскоро получи общинското Летище Русе за безвъзмездно ползване през следващите 10 години, не е длъжен да възстанови редовните граждански полети. 

Прокуратурата прекрати разследването за пране на пари срещу близкия до Борисов Бейзат Яхя

Окръжната прокуратура в Шумен прекрати разследването за пране на пари срещу близкия до Бойко Борисов бизнесмен Бейзат Яхя.

„Порок в заданието“ – екоминистерството спря разширението на химическо производство край Павел баня

Министърът на околната среда Росица Карамфилова отмени Решение по ОВОС на директора на РИОСВ-Стара Загора, което разрешава на акционерното дружество „Кастамону-България“ да разшири химическото си производство на формалдехидни смоли.