Асен Василев: Важно е страната да има кабинет, който да работи в интерес на гражданите и да отстоява българския интерес

Снимка: president.bg

Президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на Асен Василев – кандидат за министър-председател, излъчен от парламентарната група на „Продължаваме промяната“.

Президентът Радев посочи, че в изпълнение на Конституцията на Република България и в резултат на вота на недоверие от НС на 22-ри юни връчва на Асен Василев проучвателен мандат за съставяне на правителство.

„За мен това е една огромна отговорност. Мисля, че всички сме наясно, че при кризите, които България трябва да посрещне, е изключително важно да имаме кабинет. Изключително важно е също така този кабинет да работи в интерес на гражданите, а не в интерес на статуквото и той наистина да отстоява българския интерес и независимостта на нашата държавата, така както и първия кабинет на „Продължаваме промяната“ го направи“, каза при връчване на мандата настоящият вицепремиер и финансов министър и номиниран за премиер Асен Василев.

Първо трябва да намерим политическа подкрепа за този кабинет, след това ще говорим за персоналния състав, допълни по-късно пред репортери Василев.

Българските граждани, нашето общество и институции имат нужда от сигурност, предвидимост и надеждна защита на обществения интерес, а това означава най-вече отговорност и усилия за съставяне на стабилно правителство, което да отговори на интересите на българските граждани. Това заяви президентът Румен Радев по време на конституционната процедура за връчване на проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент.

Мандатът бе връчен на излъчения кандидат за министър-председател от най-голямата по численост парламентарна група на „Продължаваме промяната“ в 47-ото Народно събрание,  Асен Василев. 

„България е в политическа, икономическа и социална криза, българите споделят основателни тревоги за растящите цени, за нарастващата неизвестност и нестабилност“, посочи президентът и призова за адекватни решения и отстояване на националния интерес за изграждане на свободна, демократична, просперираща и европейска България. Той добави, че средствата и реформите по Плана за възстановяване и устойчивост чакат своята реализация, а от вчера страната ни е и във външнополитическа криза.

По процедура, Асен Василев разполага със седем дни, за да предложи структура и състав на Министерски съвет, или да върне мандата неизпълнен.

Пред входа на президентството по време на процедурата се събраха хора на протест с искане „Продължаваме промяната“ да върне незабавно мандата за съставяне на правителство. Участниците носеха яйца, домати и череши, които хвърляха срещу сградата.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам