Архитектите в Пазаржик скочиха срещу оцветяването на каменни обществени сгради

Обновяването на Младежки дом – Пазарджик.
Снимка: Скрийншот от „Телемедия“

Архитектите в Пазаржик скочиха срещу идеите на Общината да даде на сградите на културни институции в града „цвят и настроение“.

След като в последния ден преди празниците кметът на Пазарджик – Тодор Попов се похвали, че Общината подготвя шарена изненада за Празника на Пазарджик (21 май) с ремонта на сградата на Младежкия дом в града, днес Камарата на архитектите в Пазарджик разпространи гневно „отворено писмо“ по повод  ремонтите на културни институции, които изненадващо се преобразяват в цветове, много различни от оригиналните.

В него става въпрос не само за новите цветове на Младежкия дом, но и на сградата на читалище „Виделина“ в града, която в момента също се реставрира и от кремава изненадващо става наситено червена.

„Архитектурната колегия в град Пазарджик с недоумение и тревога констатира поредната груба намеса, в градската среда и архитектурния образ на сградата на „Младежки дом – Пазарджик“ при дейности извършвани по време на „текущ ремонт“ на фасадите“ – казва се в писмото. Експертите припомнят, че сградата е част от архитектурния ансамбъл в центъра на града, подчертаващ като акцент символа на Пазарджик – Старата поща и нейната часовникова кула. А намиращият се сред тях площад „Константин Величков“ е централно средище за културни и обществени прояви и сградите около него са естествен декор на градския делник и празник.

Архитектите се обявяват категорично против такива драстични промени в градската среда. 

„Младежкият дом заедно със сградите на Община Пазарджик, Областна управа, бившата проектантска организация, всички с обща стилистика строени във втората половина на XX – век, оформят културния, обществен и делови център на областния град“ – казва се в писмото.

Според архитектите,

ремонтът се изпълнява без представен пред специалисти и общественост проект. 

„Директно върху каменната облицовка се изпълнява с бои, в над двадесет различни цвята, оформление тип „графити“ по цялата площ на фасадните плоскости, колони, козирки и тавани над колонадата. Това представлява агресивно неуважение спрямо авторите на сградата и идеята им за нейното цветово и обемно възприятие“ – казва се в писмото, подписано от председателя на пазарджишката колегия арх. Петко Мурджев.

„За жалост, този подход не е изключение, при подобен род обекти в последните години и то за все значими сгради, като спортна зала „Васил Левски“, Театър „Константин Величков“, Читалище „Виделина“, както и за множество площадни и пешеходни пространства покрай канал „Паша арк“, парк-остров „Свобода“, пешеходния мост над река Марица и т.н.“ – допълват в писмото си пазарджишките архитекти.

Отделно писмо публикува и един от доайените на гилдията – арх. Георги Сарамбелиев, според когото, случващото се е обезобразяване на Пазарджик. 

„Да се оцветява сграда с каменна облицовка или паметник, изграден от камък, е нещо повече от невежество!“ – пише арх. Сарамбелиев.

От своя страна, няколко дни преди писмото на архитектите, пазаржишкия кмет разказа за случващото се със сградата на Младежкия дом, като обясни, цитиран от общинския пресцентър: „…Младежкият дом трябва да носи позитивизъм и радост, да е цветен, интересен, слънчев и светъл и затова с нашите партньори решихме да направим нещо интересно, което досега не е правено… Защото едва ли е приятно Младежкият ни дом да има сив и неугледен вид, както е в момента. А пък цветът носи винаги настроение и красота“, категоричен е бил кметът на Пазарджик Тодор Попов.

Сградата на Младежкия дом е строена през 1967-1971 година по проект на архитектите Петко Делевски и Минко Минков. За оформянето на фасадите са използвани устойчиви естествени материали – колоните са облицовани с велинградски полиран мрамор, а стените – с русенски варовик. В околните зелени площи са експонирани скулптурни фигури дарени от известният пазарджишки скулптор проф. Величко Минеков.

В публикуваното отворено писмо пазарждишката Архитектурна колегия настоява Общинският съвет да задължи Общината да почисти и възстанови оригиналния вид на фасадите на сградата на Младежкия дом. Занапред да изисква работата по обществено значими обекти в град Пазарджик да става, след провеждането на архитектурни конкурси и след широко обществено обсъждане. Както и да изготви и приеме Наредба за градската среда на Община Пазарджик, която да  урежда обществените отношения, свързани с облика, благоустрояването и съхраняването на градската среда, градските пространства, сградите и архитектурните ансамбли чрез въвеждане на специфични изисквания към тях.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам