Архитектите в Пазарджик ще сезират прокуратурата за ремонта на Младежкия дом

Архитектурната колегия в град Пазарджик с недоумение и тревога констатира поредната груба намеса, в градската среда и архитектурния образ на сградата на „Младежки дом – Пазарджик“ при дейности извършвани по време на „текущ ремонт“ на фасадите, написаха в края на април при началото на ремонта архитектите.
Снимка: kab.bg

Камарата на архитектите в България (КАБ) настоява незабавно да бъдат преустановени намесите, които се извършват по фасадата на сградата на Младежкия дом в Пазарджик и обяви, че ако това не стане ще сезира прокуратурата.

На пресконференция, свикана от Камарата на архитектите в България, Регионалната колегия на организацията в Пазарджик и Съюза на архитектите, боядисването на Младежкия дом в града беше определен като „грубо вандалство и професионална некомпетентност“. 

Случващото се бе наречено „обезобразяване“ от доайена на гилдията в Пазарджик арх. Георги Сарамбелиев. В Пазарджик дойде и авторът на проекта за сградата, строена през 1966 г. в духа на европейския модернизъм – проф. д-р арх. Тодор Кръстев, който изрази разочарованието си от новата й визия.

Архитектите посочиха, че директно върху каменната облицовка се изпълнява оформление тип „графити“ с бои в над 20 различни цвята върху цялата площ на фасадните плоскости, колони, козирки и тавани над колонадата.

По думите им с решението за боядисване на фасадата на културната институция Община Пазарджик показва „незачитане на архитектурната стойност на сградата и авторските права върху произведението, неглижиране на мнението на гражданите, професионалистите и на интереса на обществото“.

Според представителите на Камарата на архитектите не е ясно защо и как е решено да бъде направена промяна на фасадите на сградата, както и по какви критерии са избрани изпълнителите. Те настояват работата по обществено значими обекти да става след провеждането на архитектурни конкурси и след широко обществено обсъждане.

По казуса е внесен сигнал до Министерството на културата, Националния институт за недвижимо културно наследство, Общинския съвет на Пазарджик и Областния управител на област Пазарджик.

Искането е да се възстанови оригиналният вид на зданието и то да бъде обявено за паметник на културата, за да се избегнат други подобни намеси в бъдеще.

Въпреки, че това е вторият опит на архитектите да приблек ът вниманието на Общината и спрат оцветяването на Младежкия дом, реакция от местната власт няма.

В началото на ремонта пазаржишкия кмет разказа за случващото се със сградата на Младежкия дом, като обясни, цитиран от общинския пресцентър: „…Младежкият дом трябва да носи позитивизъм и радост, да е цветен, интересен, слънчев и светъл и затова с нашите партньори решихме да направим нещо интересно, което досега не е правено… Защото едва ли е приятно Младежкият ни дом да има сив и неугледен вид, както е в момента. А пък цветът носи винаги настроение и красота“, категоричен е бил кметът на Пазарджик Тодор Попов.

Сградата на Младежкия дом е строена през 1967-1971 година. За оформянето на фасадите са използвани устойчиви естествени материали – колоните са облицовани с велинградски полиран мрамор, а стените – с русенски варовик.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам