Археолози откриха антично селище при изкопни работи за водопровод в община Рила

Снимки: принтскрийн Би Ти Ви

Нови археологически открития са направени в община Рила. Изненадващо работници, които прокарвали водопровод, откриват предполагаемо старо селище, съобщи Би Ти Ви.

Преди седмица при изкопни работи за колектор, който да свърже община Рила с пречиствателната станция в Кочериново, се откриват руини, които археолозите тепърва ще датират и проучват.

В ефира на Би Ти Ви тази сутрин археологът Антонио Траянов разказа „Попаднахме на основи на антична и късноантична сграда, което е показателно за района, защото тука местността се казва Сарай. Предполага се, че в тази местност има селище, което е с по-големи мащаби. Не са правени археологически проучвания“. Траянов обяснява още, че е очертал елементи от сградата, за да може да се види, че е значимо. По думите му, се различават три строителни периода: от II век „опус микстум“ така наречената стена, която е смесена техника от тухли и от камък, от IV век и има по-късно зазиждане само с каменни елементи, в които са подпъхнати части от покривната конструкция.

„Керамиката е с много добро качество, което говори за добра школа“, казва археологът, като показва монета от IV век, която е открита в тухлен зид от същия период.

Снимки: принтскрийн Би Ти Ви

„Сведения за селище в този район дават още основоположниците на българската археология – братята Шкорпил и Константин Иречек“, разказва Траянов.

В репортажа по Би Ти Ви тази сутрин кметът на община Рила Георги Кабзималски съобщи, че от Общината са сигнализирали министерството на културата и ще чакат компетентните институции да се свържат с тях. „Обърнали сме се към Историческия музей в Кюстендил. Така че оттук нататък каквото пише в закона, това ще приложим“, казва още Кабзималски, който се надява прогнозите на археолозите за голямо антично селище да са верни.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам