BG | EN

Арестувани са двама организатори на престъпна група за трафик на мигранти през България

Снимка: пресцентър на прокуратурата

Специализираният наказателен съд определи „Задържане под стража“ на двамата организатори на 5-членна престъпна група за трафик на мигранти през страната, неутрализирана на 19 ноември 2018 г. при операция на Специализираната прокуратура и ГДБОП в София и други селища, съобщи прокуратурата.

Един от участниците в групата е бил задържан в ареста по друго дело, другите двама са с наложени от наблюдаващия прокурор мерки за неотклонение „Парична гаранция“ и „Подписка“.

Според държавното обвинение, събраните до момента доказателства сочат, че групата е била сформирана през февруари 2018 г. и е действала най-активно в областите Бургас и София. Двамата организатори лично подбирали участниците и разпределяли техните функции в престъпното сдружение – намиране на помещения за престой, осигуряване на храна и на транспорт за нелегално преминаващите чужденци.

При претърсвания в жилища, помещения и автомобили са били иззети голям брой доказателства за престъпната дейност на участниците. Те се подкрепят и допълват от показанията на свидетели, дадени пред съдия. В дома на единия от организаторите е бил намерен незаконен боен пистолет. Другият е осъждан отново за трафик на чужденци през България, като изпитателният срок на отложеното му условно наказание не е изтекъл.

Разследването установява дали има и други лица, действали по поръчение на престъпната група, както и евентуални връзки на участниците с трафиканти от съседни държави, доъплват от прокуратурата.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините