Борисов наля 10 млн. лева в мегаломанския проект „Арена-Стара Загора“

Макет на бъдещата „Арена Стара Загора“
Снимка: Община Стара Загора

Преди по-малко от седмица правителството отпусна над 200 млн. лева от бюджета на общините, основно за инфраструктурни проекти. Дали тези средства в условия на Covid кризата се инвестират най-разумно е спорен въпрос. Но е факт, че парите от бюджетния излишък и в този случай ще бъдат похарчени като се заобикаля Законът за обществените поръчки.

Община Стара Загора получи 10 млн. лева за строителството на многофункционална спортна зала. Първите 4.5 млн. лева за реализацията на проекта Борисов отпусна пак в края на миналия декември. Тогава, по време на посещението си в града на липите, премиерът не пропусна да коментира, че залата му се вижда голяма.

„До 15 млн. лева съм ви казал. Ако искате да е по-голяма, ще си вземете от бюджета на общината. Имате сега пари да проектирате…“, каза той.

През юни тази година от 13-те идейни проекта, кандидатствали в конкурса, общината класира на първо място разработката на студио „Атек ВД“, чийто екип създаде визията и на шуменската „Арена“. Залата ще бъде изградена в парк „Артилерийски“ на терен от 20 дка и ще разполага с 5200 ceдящи мecтa, ĸoнцepтнa зaлa, бизнec зoнa и площи за хранене, paзвлeчeния и възстановяване.

Този път, твърдят архитекти от Стара Загора, лобистките интереси при избор на проектант не са могли да бъдат прокарани пред журито. Но по мнения на експерти класираният на първо място проект е бил най-добрият сред останалите общо взето слаби предложения. За сравнение в конкурса за проектиране на сградата за регионална библиотека във Варна са участвали 370 авторски колектива от цял свят, а победител стана екип от холандското архитектурно студио Architects for urbanity. Друг е въпросът, че 700-те хил. лв. за идейния проект най-вероятно ще „изгорят“, ако до април 2021 година кметът на Варна Иван Портних не осигури необходимата сума за строителството на сградата – 35 млн. лева по първоначални изчисления. Реалната цена на проекта вероятно ще е доста по-висока.

Спортната зала„Арена-Стара Загора“ ще се присъедини към останалите мегаломански проекти на ГЕРБ, ако изобщо бъде реализиран. Защото досегашните 14.5 млн. лева от държавата няма да стигнат до никъде. За строителството на такъв тип обществени сгради е необходима бизнес програма, каквато община Стара Загора няма. В нея трябва да бъде предвидено колко дълъг ще бъде животът на тази сграда, как ще функционира, с какъв персонал и колко средства ще са необходими за поддържането й, защото след изтичането на гаранционните срокове, подобни съоръжения започват да струват скъпо, особено като бъдат пресметнати и амортизационните разходи. Това вече беше доказано на практика от експлоатирането на построените вече подобни спортни зали в страната.

Снимка: Община Стара Загора

За град като Стара Загора със 130 хиляди души население строителството на зала с капацитет от 5000 места е не само икономически нецелесъобразно, но и абсурдно. Най-малкото защото няма събитие, което би могло да привлече толкова публика, освен концерт на световни звезди от шоу-бизнеса или голямо международно спортно събитие. През останалото време ще се трупат загуби, които ще трябва да бъдат покривани със средства от бюджета на общината. Няма как да бъдат атрактивни за посетители и бъдещите развлекателни и търговски обекти, които ще бъдат отдадени на концесия, тъй като сградата ще бъде издигната далеч от пешеходната зона на града. За справка най-голямата зала в Стара Загора – тази на операта, която разполага с 600 седящи места, успява да се напълни няколко пъти в годината и то обикновено, когато се организира културно събитие със свободен достъп. Такива са прожекциите на филмите от международния кинофестивал „Златната липа“, например.

Но най-важното е, че спортните отбори в града едва ли ще бъдат приютени в тази сграда, така както се случи навсякъде в страната, въпреки известните пристрастия и щедростта на кмета Живко Тодоров към спорта. Причината е, че клубовете няма да могат да си позволят високите наеми на спортните съоръжения за тренировъчната си дейност. Така е в София, и в Пловдив, и в Шумен, така ще бъде и в бъдещата „Арена-Бургас“, която ще струва на държавата около 74 млн. лева, два пъти повече от предварително обявената стойност.

Не проработи и публично-частното партньорство в строителството на спортни зали в страната. Братята Бобокови инвестираха в строителството на „Арена-Русе“ над 36 млн. лева (общината участва с с 19 млн. лева отстъпено право на строеж), избраха добър проект с разходи за една седалка значително по-ниски, в сравнение със залите в София и Пловдив, с максимално оптимизиран щат за администриране и стопанисване на сградата. Въпреки това инвестицията се оказа невъзвръщаема. Затова в края на 2019 г. бизнесмените заявиха, че излизат от проекта, макар и със загуба за около 20 млн. лева.

Само за изграждането на три от залите-столичната „Арена Армеец“, тази в Русе и „Колодрума“ в Пловдив са направени разходи за 210 млн. лева, а като се прибавят тези за Шуменската и Бургаската сумата ще надхвърли 300 млн. Срещу това държавата и общините генерират загуби. Единствената зала, която все пак има някаква печалба, е столичната и тя идва от отдаването й под наем за развлекателни събития с посещение, каквото може да има само в един град с население от близо 1.5 млн. души.

По подобен начин управляващите изградиха и стадиони за милиони със средства от европейските фондове, които изникнаха като гъби по села и паланки, където няма дори треторазрядни футболни тимове. В условията на криза, която според прогнозите за нови вълни на пандемията от коронавирус през 2021 година, ще се задълбочава, разходите, които си позволяват управляващите, изглеждат арогантно разточителни. А едва ли за някого в България е тайна, че всички тези мегаломански проекти се реализират с единствената цел да се осигури работа на дружества, близки на ГЕРБ. Срещу което те винаги се отплащат подобаващо с дарения или прикрити разходи по време на избори.

Илюстрация: Община Стара Загора
 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам