BG | EN

Под натиска на протести АПИ отвори ценови оферти за обществена поръчка, обявена преди година

Снимка: скрийншот БНТ 2 (архив, 20.05.2017г.)

Десетки жители на Пловдив, Смолян и община Баните са блокирали тази сутрин за десетина минути пътя в района на Юговското ханче.

Протестът беше обявен в социалните мрежи преди няколко дни, а организаторите му настояват чаканият близо 60 години ремонт на 8- километровата отсечка между Белица и Загражден,  която сега е черен път в Родопите, попадащ частично в Ловно стопанство „Кормисош“, най-после да бъде осъществен.

Протестиращите недоумяват, защо след като от миналата година Агенция „Пътна инфраструктура“ е стартирала поръчката за ремонт на пътя не започват строителни дейности. Пред БНР, майки с деца са обясняват, че трябва да пътуват 100 километра повече, за да видят своите близки и родители. В подкрепа на думите им, Евгения Бояджиева – председател на сдружение „Горди загражденци“, организатор на протеста,  също споделя тревогите на хората, които вместо по въпросния път да пътуват 60 километра до Асеновград, са принудени да обикалят 200 километра през Пампорово.

Пътуващите по време на блокадата хора тъпеливо са изчакали края на протеста. По информация на БНР, родопчани ще дадат на АПИ 20-тина дни за реакция. В противен случай ще насрочат нов протест.

Два часа след блокадата, в сайта на АПИ се появи следната информация по темата:

„Една е отворената ценова оферта в обществената поръчка за избор на изпълнител за извършването на проучвателно-проектантски работи и строителството на 7,5 км от път III-8611 Белица – Загражден от км 10+430 до км 18+000. Проектът ще се изпълни със средства от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“ през 2019 г.

Отворената ценова оферта е на допуснатия участник „ИСА 2000“ ЕООД. Предложената цена е 3 406 500 лв. без ДДС. Ценовите предложения на останалите участници в обществената поръчка не са отворени. Мотивите ще бъдат посочени в решението и протоколите от работата на комисията, оценяваща офертите.

Срокът за изпълнение на проекта е 365 календарни дни. С реализирането му ще се подобрят технико-експлоатационните характеристики на третокласния път, ще се осигури безопасност на движение, ще се намалят амортизационните разходи на превозните средства и времето за пътуване.

Пътят Белица – Загражден, преминава през област Смолян. Третокласният път осигурява бърза връзка на жителите на селата Баните, Давидково и Загражден с област Пловдив и е алтернатива на път II-86 Пловдив – Асеновград.“

Обществената поръчка, по която днес АПИ отвори ценовите оферти е била обявена на 8 септември миналата година, а крайният срок за подаване на оферти е изтекъл още на 6 ноември м.г. От информацията, публикувана от АПИ до момента не става ясно дали единствената допусната за участие фирма потвърждава параметрите, като цени и други условия, заложени офертата, както и желанието си за участие в проекта една година по-късно.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините