BG | EN

Апелативният съд оправда бившия шеф на „Напоителни системи“ – Шумен

Снимка: @outlandos, pixels.com

Състав на Варненския апелативен съд отмени присъда на Окръжен съд – Шумен от 12 февруари тази година в частта, с която бившият шеф на „Напоителни системи“ Юлиян Вълчев беше признат за виновен за умишлена безстопанственост. 

Втората съдебна инстанция оправда Вълчев по обвинението, че в качеството му на ръководител на звеното в Шумен е нарушил Закона за водите и при условията на продължавано престъпление от началото на август до 13 септември 2013 г. е разпоредил източването на язовир „Нови пазар 1“ край с. Стоян Михайловски, като не е наредил да се преустанови изпускането на вода и с това е причинил щети за 49 003 лв. Това съобщи пресцентърът на съда.

По този начин Апелативният съд отмени условната първоинстанционна присъда (две години лишаване от свобода, с три годишен изпитателен срок), както и забраната за същия срок Вълчев да заема ръководни длъжности. Пресслужбата на Апелативен съд – Варна припомня, че Юлиян Вълчев е бил изправен на съд по три обвинения. Първата съдебна инстанция го признава за виновен само за източването на язовира и го оправдава за стопански улов на 19 700 кг толстолоб и за това, че е използвал служебното си положение, за да набави облага за наемателя на язовира.

С настоящата присъда на Варненския апелативен съд бившият шеф на „Напоителни системи“ – клон Шумен Юлиян Вълчев е оправдан по всички обвинения. Апелативният съд във Варна се занимава за втори път с този казус. Първото дело беше през 2016 г., когато щетите бяха изчислени на 86 752 лв., но съдът в Шумен оправда изцяло Юлиян Вълчев като ръководител на „Напоителни системи“ ЕАД – клон Шумен. Тогава делото беше върнато от Апелативния съд за ново разглеждане.

Присъдата на Варненския апелативен съд подлежи на касационна проверка в 15 дневен срок.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините