BG | EN

Апелативният съд в Бургас преквалифицира престъпление на данъчен инспектор в „обикновен подкуп“

Снимка: пресцентър Прокуратура

Апелативният съд в Бургас измени присъда на Окръжния съд в Сливен по наказателно дело за подкуп срещу инспектор в Териториалната дирекция на НАП – Бургас, клона в Сливен – Желязко Д., съобщиха от пресцентъра на съда.

Въззивният състав е преквалифицирал извършеното от инспектора престъпление от „подкуп, извършен чрез изнудване, посредством злоупотреба със служебно положение“ в такова за „обикновен подкуп“ и е наложил наказания съобразно установените в тази разпоредба предели.

Подсъдимият е осъден на наказание лишаване от свобода в размер на една година, което е отложено за изпълнение за срок от три години. Желязко Д. е лишен от право да заема длъжност в системата на НАП за две години и му е наложена глоба от 500 лева.

Случаят е от 24 август 2016 г., когато в качеството си на длъжностно лице инспекторът е поискал и приел от Минчо М. от гр. Стралджа сумата от 300 лв., за да не състави акт за установяване на административно нарушение на фирмата му „Белучи България“ за неиздаване на касова бележка при извършена покупка. Желязко Д. няколкократно заявил на управителя на търговското дружество Минчо М., че ще бъде санкциониран с 3 хил. лв., без да е било налице такова нарушение и без да е било налице основание за съставяне на акт за установяване на административно нарушение, поясняват от съда.

Апелативните съдии са потвърдили присъдата в останалата й част. Решението може да се обжалва пред Върховния касационен съд в петнадесетдневен срок от получаване на писменото съобщение до страните, че е изготвено.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините