Антикорупционният фонд раздаде награди „Червена линия“ за журналистика срещу корупцията

Снимка: Фондация „Антикорупционен фонд“

Авторът на „За истината“ Венелина Попова получи наградата за регионална журналистика в първия конкурс „Червена линия“ за журналистика срещу корупцията, организиран от Фондация „Антикорупционен фонд“. Наградата беше присъдена за поредица статии, разкриващи произхода на дарения, направени от депутата Делян Пеевски.

Текстовете от разследването на Венелина Попова можете да прочетете тук, тук, тук и тук.

Какво последва след публикациите – тук и тук.

Онлайн церемонията се състоя в Международния ден за борба с корупцията, 9 декември.

Журито на наградите с председател проф. Иво Драганов, Нов Български университет и НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, и членове Ирина Недева, журналист в БНР и председател на Асоциацията на европейските журналисти, адвокат Александър Кашъмов от Програма Достъп до информация, Николай Стайков, разследващ журналист и съосновател на АКФ и Бойко Станкушев, директор на АКФ е разгледало 26 номинации на журналисти от 15 медии. Сред всички тях бяха отличени петима автори:

  • Награда за журналистическо разследване – Николай Стоянов, от „Капитал“ за поредицата му статии за съмнителни отпускания на кредити от държавната Българска банка за развитие;
  • Награда за утвърждаване на върховенство на правото – Мартин Георгиев, от „Сега“ за поредица материали, разглеждащи проблемите на съдебната система в България;
  • Награда за млад журналист на Мариян Иванов, БНР – Радио Бургас за проследяването на няколко случая на съмнения за корупционни практики в Бургас и региона;
  • Награда за цялостен принос и присъствие на Канна Рачева, bТВ
  • Награда за регионална журналистика на Венелина Попова за поредица статии, разкриващи произхода на дарения, направени от депутата Делян Пеевски.
Венелина Попова
Снимка: БНР

Журито на конкурса „Червена линия“ е направило и две специални отбелязвания – на на Николай Марченко, от „Биволъ“ „за журналистическа непримиримост и кураж“ и на Полина Паунова от „Свободна Европа“ „за журналистическа дързост и рефлекс“.

Наградата „Червена линия“ е създадена, за да отличава смели журналисти и разследвания, които са хвърлили светлина върху случаи на корупция или са допринесли за утвърждаването на принципите на върховенството на правото в България.

„Гражданската мобилизация срещу корупцията е невъзможна без смели журналистически разследвания, каза Бойко Станкушев, директор на фондацията. Те разкриват конкретните факти, проследяват връзките, описват контекста, припомнят ни това, което удобно са ни оставили да забравим. Журналистите са тези, които позволяват да очертаем реалните контури на проблемите, пред които сме изправени.„

Конкурсът „Червена линия“ за журналистика срещу корупцията се организира с подкрепата на Фондация „Америка за България“ и Посолството на САЩ в България.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам