Антикорупционният фонд поиска копие от договорите за вноса на предпазни маски от Китай

Общественият интерес изисква гражданите да разполагат с максимално детайлна информация по случая, а изразходването на публични средства за справяне с безпрецедентната ситуация, създадена от разпространението на COVID-19 да става при пълна прозрачност, мотивират искането си от АКФ.

Снимка на Hank Williams от Pixabay

Фондация „Антикорупционен фонд“ (АКФ) е поискала от Министерство на здравеопазването по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) копия от сключените договори с Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия, както и договорите, сключени с български производители на лични предпазни средства. От АКФ са прибегнали до стъпката, след като преди седмица са изпратили запитване до министерството, но то все още е без отговор.

Вярваме, че получената публична информация ще повиши прозрачността на сключваните от правителството международни и вътрешни договори, свързани с пандемията от корона вирус, заявяват от Антикорупционния фонд.

Решението за поръчката от Китай бе взето от правителството в края на март в опит да се намали недостига на предпазни средства срещу коронавируса.

На 27 март правителството упълномощи Министерството на здравеопазването да закупи със средства по Оперативната програма „Региони в растеж“ 1 176 770 бр. предпазни маски на стойност 1 412 124 евро и 50 респираторни апарата на стойност 1,5 млн. евро. На 30 март Министерски съвет обяви втора поръчка към Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия за закупуване на 1 млн. медицински маски на цена 1,67 млн. евро, припомнят от Фонда.

Миналата седмица, след като отмени заповедта си за задължително носене на маски министърът на здравеопазването Кирил Ананиев съобщи, че от Китай са поръчани и обикновени маски, и такива с повишена защита – от типа FFP2/FFP3, а очакванията са до седмица-две те да са налични.

„Като експертна гражданска организация, смятаме, че доверието на гражданите в институциите и в адекватността на управленските решения и мерки е от ключово значение за успеха на усилията за овладяването на пандемията с COVID-19“ казва Бойко Станкушев, директор на Фондация „Антикорупционен фонд“ (АКФ).

От фонда изтъкват, че съобщенията на Министерски съвет за двете поръчки не разкриват детайли за параметрите на сделките и за спецификациите на поръчаните предпазни средства и медицинска апаратура. В същото време вносът на медицински средства от Китай се случва след като в продължение на месец правителството публично изразяваше позиция, че българската индустрия има капацитета да осигурява качествено медицинско оборудване на многократно по-ниски цени от вносното.

От Антикорупционния фонд припомнят конкретни изявления на премиера и здравния министър в тази връзка:

На 11 март 2020 премиерът Бойко Борисов и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обявиха, че предложените мостри от български фирми за производство на защитни облекла са покрили всички изисквания и производството започва. Здравният министър съобщи, че са поръчани 70 хил. предпазни облекла и още толкова маски, като те ще бъдат предназначени за медицинския персонал, който се грижи за заразени с COVID 19.

Малко по-късно стана ясно, че трите големи български завода, които ще работят за задоволяване нуждите на страната от защитно облекло, платове и маски са „Интендантско обслужване“ и „Мак“ в Габрово и „Аполо“ във Враца. На 31 март 2020 г-н Ананиев съобщи, че вече има поне десет български производители, които „усилено произвеждат маски с изключително добро качество и на много по-ниски цени от тези, които са вкарвани отвън.“

На 3 април 2020 премиерът обяви, че фирма „Арексим“ в Смолян ще започне производство на висок клас защитни очила и шлемове, които да се използват от медицинския персонал за лечение на заразени с COVID 19. Съгласно публикуваната от премиера информация, смолянската фирма има капацитет за производство на до 200 хил. броя месечно висок клас защитни очила и шлемове.

На 4 април 2020 г-н Борисов заяви, че българските производители имат капацитет да произвеждат около 1 милион медицински маски седмично и могат да участват в обща поръчка за задоволяване на нуждите на страните от Европейския съюз.

До момента няма изнесена информация за договорните отношения между държавата и четирите български фирми – производители на защитно облекло. Не е известно какви държавни поръчки са им възложени, при какви параметри на изпълнение и при какви цени, пише в позицията на АКФ.

„Липсата на достатъчно информация в тези конкретни случаи на внос и вътрешно производство на предпазни средства, както и евентуалното противоречие на решението за внос на маски с по-ранни позиции на правителството за вътрешното им производство, подкопават доверието на обществеността в ефективността и законосъобразността на действията на институциите.

Смятаме, че общественият интерес изисква гражданите да разполагат с максимално детайлна информация по случая, а изразходването на публични средства за справяне с безпрецедентната ситуация, създадена от разпространението на COVID-19 да става при пълна прозрачност.“, мотивират искането си от Антикорупционния фонд.

От фондацията оповестиха и въпросите, които са отправили до Министерство на здравеопазването и на които не са получили отговор: въпроси, на които все още не сме получили отговор:
1. Какъв тип маски са поръчани на Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия – за еднократна, многократна употреба, с филтър или без филтър? От какъв материал са изработени поръчаните маски?
2. В какъв срок се очаква да бъдат доставени медицинските изделия, предмет на договора с Китайската национална фармацевтична корпорация?
3. Какво е количеството маски и каква е крайната цена, която е договорена? На какво се дължи разликата в цените на двете цитирани поръчки, договорени с Китайската национална фармацевтична корпорация? Водени ли са преговори за договаряне на по-ниска сума и как се е стигнало до посочването на тази конкретна цена?
4. Водени ли са разговори за изработка и доставка на медицинските маски, предмет на посочения договор, с български производители? Ако да, каква цени и условия са предложили българските производители за 1 брой маска, какъв е бил нейният вид, материалът за изработка, както и срокът за изпълнение на евентуалната поръчка?

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам