Антикорупционната комисия установи конфликт на интереси при бившия кмет на Благоевград

Атанас Камбитов
Снимка: „Благоевград нюз“

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) прие решение за установяване на конфликт на интереси по отношение на бившия кмет на Община Благоевград Атанас Камбитов, съобщиха днес от Антикорупционния орган.

Проверка, започнала през 2019 година (през същата година Камбитов загуби кметските избори в Благоевград – ред.бел.), е по сигнал на орган на съдебната власт, пишат от комисията без да дават повече информация за сигнала.

КПКОНПИ установила, че докато е бил кмет на Благоевград, Атанас Камбитов е продал два имота – частна общинска собственост на фирма „Старт 2015“, на която после е станал собственик.

При регистрацията на фирмата през 2014г. нейн едноличен собственик е била жена с инициали Р. Ш (вижте повече в линка по-горе), която закупила от Камбитов поземлен имот в Свети Влас.

В периода 25.09.2017 – 3.10.2017 г. като едноличен собственик на капитала и управител е вписан Атанас Камбитов. Той провежда извънредно Общо събрание на „Старт 2015“ ЕООД и разпределя дивидент на самия себе си в размер на 79 800 лв., формиран от натрупаната и неразпределена печалба за 2015 – 2016 г. Сумата му е изплатена от Р.Ш., в качеството й на счетоводител на същото дружество. В същия ден, в който е взето решението за изплащане на горепосочената сума, Камбитов продава дяловете си в „Старт 2015“ ЕООД на И.Б., като промените се вписват в Търговския регистър, а след това – на 20.10.2017 г., за управител отново е избрана и вписана Р.Ш.

Според Антикорупционната комисия, тези действия на бившия благоевградски кмет го поставят в конфликт на интереси, защото са извършени в частен интерес на свързано с него лице.

Събрани са доказателства за дългосрочно финансово-стопанско обвързване между „Старт 2015“ и Камбитов, което внася съмнения в обективността и безпристрастността му, посочват от КПКОНПИ.

Установеният от КПКОНПИ конфликт на интереси касае действията на Камбитов в качеството му на лице, заемащо висша публична длъжност – той е издал заповеди и е утвърдил протокол за продажбата на единия общински имот, сключил е договор за продажба на другия общински имот, като и двете действия са извършени в частен интерес на свързано с него лице. За това му е наложена глоба в размер на 10 000 лв. Отделно от нея, с решение на Комисията се отнема в полза на държавата получената материална облага в размер на 87 627 лв., пише в съобщението на КПКОНПИ.

Атанас Камбитов e бивш дeпyтaт oт ГEPБ и двa мaндaтa кмет на Благоевград.

Редица журналистически разследвания на „За истината“ показаха нарушения по отношение на бившия благоевградски кмет, но отговорните органи не се сезираха или не откриваха нарушение.

Установеният конфликт на интереси по отношение на Камбитов идва след като през месец септември т.г. той напусна управляващата партия ГЕРБ, а после влезе в редиците на новата партия „Републиканци за България“ на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам