BG | EN

Антикорупционната комисия уличи кмета на Горна Оряховица Николай Рашков в конфликт на интереси

Николай Рашков
Снимка: личен профил в ъв Фейсбук

Антикорупционната комисия уличи кмета на Горна Оряховица Николай Рашков в конфликт на интереси, заради това, че е подписал договор за продажбата на общински имот с фирмата на майка си.

През миналото лято фирмата на Рашков спечелила търг за продажбата на общински имот за 613 хиляди лева в Горна Оряховица. Според заповедта на тогавашния кмет Добромир Добрев сумата е трябвало да бъде платена към Общината на 9 август. Оспорване на съдебната процедура, обаче, забавя процеса. През ноември същата година Николай Рашков печели местните избори и става кмет на Горна Оряховица. Тогава той е прехвърлил фирмата на майка си, тъй като законът забранява на кметовете да управляват дружества.

Така на 24 ноември, вече като кмет Рашков подписва договора за продажбата на земята с майка си, която е станала собственик на фирмата му и парите са внесени в общинския бюджет.

След подаден сигнал Комисията за противодействие на корупцията прави проверка и уличава Рашков в конфликт на интереси, налага му глоба от 5000 лв. и му отнема възнаграждението от 225 лв. за датата, когато е сключил договора.

Във фейсбук профила си Рашков посочи, че все още не е получил официално решението на комисията, но когато това стане, започва да тече законов срок за обжалване и той ще обжалва пред Великотърновския административен съд, а ако е нужно и във Върховния административен съд. 

При доказан конфликт на интереси при кмет следва свикване на Общинската избирателна комисия и прекратяване на правомощията на кмета.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините