Антикорупционната комисия проверява и транспортната поръчка на Община Враца

Снимка: КПКОНПИ

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) проверява две обществени поръчки на Община Враца, свързани с тролейбусния транспорт в града. 

В съобщение на сайта си Антикорупционната комисия инфрмира, че проверката се извършва на място в Община Враца и в общинското дружество „Тролейбусен транспорт“.

Поводът за действията на комисията е сигнал за нарушения при провеждането на две обществени поръчки. Едната е за доставка на 9 тролейбуса, а другата – за 13 електробуса и станции за зареждането им.

Поръчките са финансирани по Оперативна програма „Околна среда“ и са на обща стойност от 32 027 089,53 лева, от които 26 млн. лева – безвъзмездна финансова помощ и 6 027 089,53 лева – собствено финансиране. Възложител е общинското дружество „Тролейбусен транспорт – Враца“ ЕООД.

За проверката на поръчката за електробуси и дизелови автобуси в Стара Загора – тук

И двете поръчки са спечелени от един и същ изпълнител – „Авто Инженеринг Холдинг Груп“ ЕООД. По първата е сключен договор, като през м. юли 2021 г. са доставени девет тролейбуса. Според получените данни и постъпилия сигнал, съгласно договора и техническата спецификация към него тролейбусите са производство на полска компания, но в действителност те са произведени от беларуско държавно предприятие, без да е установено дали отговарят на нормативните изисквания за транспортни средства в ЕС.

Какво се случи след проверката на КПКОНПИ на сходна обществена поръчка във Варна – тук

Антикорупционната комисия проверява и съмнения за получени облаги от длъжностни лица, включително и на по-високи позиции, при избора на изпълнител на поръчките и при контрола на доставките. Изискват се документи и се снемат обяснения от длъжностни лица в общината и в общинското дружество „Тролейбусен транспорт – Враца“ ЕООД.

До момента, след сигнал, КПКОНПИ влезе за проверка на финансираните с европейски пари поръчки в Община Варна и Община Стара Загора.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам