Антикорупционната комисия проверява министъра на образованието и шефа на Комисията за защита на потребителите за конфликт на интереси

Красимир Вълчев – Министър на образованието
Снимка: МОН

Антикорупционната комисия ще проверява за конфликт на интереси министъра на образованието Красимир Вълчев и председателя на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов.

Проверката е свързана с публикация, в която се твърди, че изпълнителният директор на Фондация „Просвета“ Мария Карабельова-Маргаритова е кума на образователния министър и съдружничка със съпругата му в консултантско дружество „Бонафиде Адвайзърс“ ООД. Твърди се, че основната дейност на Фондацията се субсидира и е зависима от министерството на образованието, а всички нови учебници на издателска група „Просвета“ за 11 клас за учебната 2020/21 г. са одобрени от министъра.

Публикувана е и информация, че съпругата на министъра на образованието е собственик на „ПР енд ивент консултинг“ АД, и откакто Димитър Маргаритов (с когото са свързани лица по смисъла на закона) е председател на Комисията за защита на потребителите, от бюджета на тази комисия са разходвани около 100 хил. лв. за организиране на събития, медийно обслужване и изработка на сувенири за КЗП и Европейския потребителски център – България. Публикувани са и факсимилета на договор на стойност приблизително 35 хил. лв., както и справка, съдържаща данни за лицата, посочени в сигнала и дружеството „Бонафиде Адвайзърс“ ООД.

Предстои в Антикорупционната комисия да започне проверка по сигнала, като се поиска позиция и от засегнатите страни. Решението на комисията подлежи на съдебен контрол.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам