Антикорупционната комисия отново глоби кмета на Стражица за конфликт на интереси

Кметът на Стражица Румен Павлов на Трифон Зарезан
Снимка: Община Стражица

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) глоби кмета на Стражица Румен Павлов с 15 хил. лева за конфликт на интереси. Производството срещу него е по сигнал, че с общински пари е осигурил материални облаги на брат си и дъщеря си.

Проверка на комисията е установила, че през 2008 година Румен Павлов е закупил чрез търг с явно наддаване общински недвижим имот в Стражица, който е превърнал в хотел. След като става кмет, той първо го преотстъпва за безвъзмездно ползване на своя брат, а от миналия февруари с договор хотелът, ведно с търговски обекти към него (ресторант, бар – дискотека и др.) е предоставен временно на дружество, собственост на дъщерята на кмета. 

Установено е било, че от бюджета на Община Стражица, в полза на двамата търговци са заплащани суми за доставка на гориво и за обеди, вечери, коктейли и нощувки в хотела. Румен Павлов, като кмет и разпоредител с общинския бюджет, е подписвал фактури, разходни касови ордери, платежни нареждания, с които по сметките на едноличния търговец на брат му и на дружеството на дъщеря му, за ползване на хотела по различни поводи, са преведени общински пари в общ размер на 53 350 лв. Комисията е постановила тази сума да бъде отнета в полза на държавата.

Според КПКОНПИ фактът, че е давал пари на фирми на брат си и дъщеря си, е поставило Румен Павлов в конфликт на интереси.

Производството по отношение на Павлов е било образувано по сигнал, информацията от който е потвърдена изцяло, посочват от комисията. 

Това е вторият сигнал срещу кмета на Стражица до Антикорупционната комисия. 

През февруари той беше глобен с 60 хил.лева, защото е облагоделствал брат си като е издал 69 разрешителни на фирмата му – едноличен търговец, за почистване от дървесна растителност на имоти. Освен това общината, представлявана от кмета Павлов, сключила с едноличния търговец – брат на кмета, договор за отдаване под наем на земеделска земя – общинска собственост, на площ малко над 4 хил. дка.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам