Антикорупционната комисия проверява обществената поръчка за бързите тестове на учениците

Илюстративна снимка: pixabay.com

Министерство на здравеопазването е обект на проверка на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) заради процедурата за закупуване на бързи антигенни тестове на ученици.

Според съобщението на КПКОНПИ, проверката е по сигнал, в който се съдържат твърдения за допуснати сериозни нарушения при избора на изпълнители и класирането им, както и по медийни публикации, съдържащи изявления на бивш заместник – министър на здравеопазването.

Предмет на проверката са и данни за завишени цени на тестовете и забавяне на доставките им.

От министъра на здравеопазването е била изискана пълната документация по избора на изпълнители и сключените договори за доставка на бързи антигенни тестове за ученици.

Днес ще бъдат снети обяснения от бившия заместник – министър на здравеопазването Димитър Петров и от управители на търговски дружества, които са участвали със свои оферти за доставка, но са били отстранени от процедурата.

Ще бъдат снети обяснения от членовете на комисията по избор на доставчици на тестове, от министър Стойчо Кацаров, както и от началника на кабинета му и от други лица.

От Антикорупционната комисия правят анализ на договорените цени и срокове на доставка, както и на промените в тях по всеки от наличните досега 15 договора с предмет „Доставка на медицински изделия – бързи антигенни тестове за провеждане на индивидуално неинвазивно изследване на SARS-CoV-2“.

След завършване на проверката, Комисията ще прецени изпращането на материалите на прокуратурата, при наличие на данни за корупционни престъпления, посочват от КПКОНПИ.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам