BG | EN

Анкирупционната комисия уличи главния архитект на Шабла в конфликт на интереси

Сградата на брега на морето в Тюленово
Снимка: КПКОНПИ

Антикорупционната комисия е установила установила конфликт на интереси по отношение на главния архитект на община Шабла Татяна Нейкова, затова че е презаверила разрешение на строеж за сграда на сина си, намираща се на брега на морето.

От Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) съобщават, че са установили, че през 2019 г. Нейкова е презаверила издадено от нея през 2013 г. разрешение на строеж на жилищна сграда с разгърната застроена площ от 174 кв. м. и застроена площ на подземен етаж от 114 кв. м., която се намира на брега на морето в с. Тюленово, в полза на своя син Иван Нейков – собственик на имота.

През 2016 г. собственикът на имота, на чието име е било издадено посоченото разрешение за строеж, продал къщата на Иван Нейков, а през 2019 г. 2019 г. майка му допълнила разрешението за строеж, съгласно представен от сина й проект за промяна на инвестиционните намерения, като общо разгърната застроена площ на сградата е увеличена на 313 кв. м.

На заседание на КПКОНПИ на 29.04.2020 г. Татяна Нейкова е била изслушана. Тя е обяснила, че като главен архитект е действала в условията на обвързана компетентност, т.е. е била длъжна да презавери, а след това и да допълни разрешението за строеж, при така подадените искания от собственика на имота, независимо, че той е неин син. Според Нейкова, отвод по заявленията от сина й не е бил възможен, тъй като в общината не работи друго лице с проектантска правоспособност.

Тези доводи обаче не са били приети от КПКОНПИ. Със свое решение Комисията е установила конфликт на интереси по отношение на Татяна Нейкова, като е приела, че на 02.01.2019 г. и на 26.08.2019 г. тя е упражнила правомощия като главен архитект в частен интерес – в интерес на своя син. С решението й е наложена глоба в общ размер на 10 хил. лв.

От Антикорупционната комисия припомнят, че решението по отношение на Татяна Нейкова не е окончателно, тъй като подлежи на обжалване или протест. Установяването на конфликт на интереси с влязло в сила такова решение е основание за освобождаване от длъжност, освен когато в Конституцията е предвидено друго.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините