Андон Балтаков беше избран за генерален директор на БНР (обновена)

С 4 гласа „за“ и един „въздържал се“ Съветът за електронни медии (СЕМ) избра днес Андон Балтаков за нов генерален директор на Българското национално радио (БНР).

До избора се стигна след повторно гласуване тъй като като по-рано днес при първото гласуване нито един от кандидатите не успя да събере необходимото мнозинство от три гласа.

През първите два дни от началото на тази седмица шестимата кандидати за поста: Жени Гаджалова, Антон Митов, Андон Балтаков, Митко Димитров, Даниела Манолова и Александър Велев, представиха своите концепции за развитие на общественото радио. Всички те са били част от БНР. Александър Велев беше генерален директор на БНР до 29 май 2019 г. Антон Митов работи в радиото от 1977 г., като от 2016 г. е директор на дирекция „Архивен фонд“, а в средата на октомври беше назначен от СЕМ за временен генерален директор на БНР. Митко Димитров е бивш директор на радио „София“. Даниела Манолова е драматург и продуцент в радиотеатъра на БНР. Жени Гаджалова е бивш главен счетоводител на обществената медия, а Андон Балтаков е работил в БНР, Си Ен Ен и „Асошиейтед прес“ в Ню Йорк.

Малко след обявяването на избора на СЕМ от публикация в сайта на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) се разбра, че комисията разследва бившия генерален директор на БНР Александър Велев по сигнал, че като такъв е предоставил за ползване на СЕМ лек автомобил, който се поддържа от бюджета на националното радио и по този начин си е осигурил подкрепа от членовете на съвета.

До настоящия конкурс за избор на директор на БНР се стигна, след като на 17 октомври м.г. избраният само три месеца по-рано генерален директор на радиото Светослав Костов беше освободен от поста след протести, скандали и проверки.

Кой е новият директор на БНР:

Андон Балтаков по време на изслушването пред СЕМ.
Снимка: принтскрийн видео вYou Tube

Андон Балтаков е роден в град Сандански. Има над 20 години опит в медиите – първо като журналист, после и като мениджър. Започва новинарската си кариера като водещ в софийското радио „Витоша“ през 1994 г., а по-късно става част от новинарския екип на БНР. Работил е за агенция „Асошиейтед прес“ в Ню Йорк, където е заемал ръководни позиции в отдела за дигитални продукти и стратегическо планиране. Бил е старши директор бизнес операции в CNN Digital и е отговарял за монетизирането на новинарския уебсайт и съпътстващите програми на CNN за мобилни платформи, като е управлявал и бизнеса за синдикирани видеопродукти. В момента има консултантска компания в САЩ и съветва медиите как да управляват бизнеса си. Работи по два проекта съвместно с „Ройтерс“, припомня „Капитал“.

По време на изслушванията на кандидатите членовете на СЕМ посочиха концепцията на Андон Балтаков като най-впечатляваща, но и коментираха, че идеите му може да са трудно осъществими в момента в държавното радио. Сред основните проблеми на БНР, които Балтаков посочи, е недостатъчното въвличане на младата аудитория. По думите му бъдещето на обществената медия е в дигиталното пространство. Той наблегна и на необходимостта от работа в посока на музикалната програма в ефира на БНР и изрази увереност, че радиото може да бъде и обществено, и слушано едновременно.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам