Анастас Герджиков печели в делиорманската община Никола Козлево, макар че губи в региона

Илюстративна снимка: Диана Желязкова

Макар че губи изборите в Шуменска област, Анастас Герджиков печели убедително в една от
общините – Никола Козлево. Тази делиорманска община се управлява от близкия до Бойко
Борисов кмет от ГЕРБ Ешреф Реджеб.

Бивша крепост на ДПС и с основно турско население, от няколко години тук ГЕРБ е категоричен победител, а вотът за партията на Борисов е също толкова строен и добре организиран, както беше преди за ДПС.

На балотажа кандидат-президентската двойка Анастас Герджиков – Невяна Митева спечели 66 % от гласовете в Никола Козлево – от 2 000 гласували, 1 320 гласа са за Герджиков. От общо 14 секции в общината, Радев печели само в две – в самия общински център Никола Козлево и в с. Цани Гинчево. Избирателна активност в Никола Козлево беше 29,12% – вторият най-висок резултат в Шуменска област.

На парламентарните избори през април Никола Козлево се прочу с почти 100-процентна мажоритарна подкрепа за кандидата от ГЕРБ Илтер Бейзатов, който в някои от селата дори спечели всички гласове. В с. Вълнари например, от 401 гласували за ГЕРБ, цели 400 бяха посочили преференции за Бейзатов. В резултат на ударния мажоритарен вот той събра впечатляващите близо 7000 преференции, което го класира в топ 5 в страната. През юли и през ноември преференциите за Бейзатов бяха по-скромни, но той отново беше шампион в региона по личен вот.

Сега селата в община Никола Козлево масово гласуваха за кандидат-президента Анастас Герджиков. В някои от населените места той бие Румен Радев в съотношение 3 към едно и дори 5 към едно. В една от секциите във Вълнари например, за Герджиков са гласували 219 души, а за Радев – само 37.

В двете секции във Вълнари миналата неделя ГЕРБ спечели убедително парламентарните избори. Пак там бяха и най-масовите преференции за втория в листата на ГЕРБ Илтер Бейзатов. В секция 2, например, от гласувалите за ГЕРБ 193 избиратели, 166 са отбелязали преференциален вот за Бейзатов. В останалите партийни листи няма нито една преференция. На балотажа вчера тези секции гласуваха ударно за Анастас Герджиков.

В Шуменска област обаче избраният за втори мандат Румен Радев печели балотажа с 61.14 % /30 176 гласа/. За Анастас Герджиков са гласували 18 226 избиратели, или 36.93%. С „Не подкрепям никого“ са гласували 955 или 1.93%

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам