BG | EN

Амнести интернешънъл: Свободата на изразяване продължава да е проблем в България

Влошаването на свободата на изразяване, нарушаването на правата на ЛГБТИ общността и насаждането на омраза срещу етническите малцинства продължават да са проблем в България. Това сочат изводите от годишния доклад на „Амнести Интернешънъл“ за България за 2023–2024г.

От правозащитната организация, която изследва състоянието на правата на човека в над 150 държави, посочват, че независими журналисти и медии, отразяващи теми, свързани с организираната престъпност и корупцията, продължават да се сблъскват със заплахи, тормоз и кампании за очерняне. Частни бизнеси и лица, заемащи публични длъжности, са завели множество стратегически съдебни дела срещу участието на обществеността (т.нар. „дела шамари“) срещу журналисти и репортери.

Специално внамание в доклада се обръща на делото, което застрахователна компания заведе срещу независимия новинарски сайт Mediapool с иск за рекордните 1 млн. лева обезщетение, поставяйки медията пред риск от фалит.

Припомня се, че през юли парламентът прие промени в Наказателния кодекс, които предоставят по-голяма, но все още недостатъчна, защита за журналисти срещу дела шамари, включително значително по-малки наказания за обида и клевета срещу длъжностни лица.

Центърът за медиен плурализъм и медийна свобода идентифицира България като страна с „висок риск“ по отношение на медийната свобода и плурализъм.

„Амнести Интернешънъл“ обръща внимание на все по-честите случаи на неправомерно изтласкване на бежанци и мигранти на границата с Турция, зачестяващите случаи на явна дискриминация срещу роми и опити за насаждане на омраза срещу етнически малцинства от страна на политически партии.

Докладът отбелязва продължаващата

неспособност на България да гарантира правата на хората с увреждания

и акцентира върху

тревожното положение на условията за хората, настанени в психиатрични институции и домове за социални грижи.

Правата на ЛГБТИ хората в страната продължават да не бъдат гарантирани,

след като Върховният касационен съд отмени възможността за юридическа смяна на пола за транс хората. Все още липсва правно признаване на еднополовите двойки в страната, което представлява нарушение на правото на личен и семеен живот“, посочват от организацията.

„През последната година наблюдаваме влошаване на състоянието на правата на човека в България и това изисква по-голяма отговорност от правителството и държавните институции.

Необходима е широка обществена ангажираност за по-доброто разбиране и зачитане на правата на човека, както и за механизмите за гражданско участие.

Това ще бъде и основният фокус на новосформирания офис на „Амнести Интернешънъл България“, заедно с изграждането на силна мрежа от активисти и поддръжници и активния диалог с партньори и правителство“, коментира Найден Рашков, директор на „Амнести Интернешънъл България“, цитиран в съобщението.

Амнести Интернешънъл има повече от 10 милиона последователи в над 150 държави по целия свят. Организацията изобличава случаи на нарушения на правата на човека, организира кампании, обществени акции и протести, и търси справедливост за тези, чийто глас е насилствено отнет.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

Още от автора

Община Бургас търси строител на спортна зала за 2,2 млн. лв.

Прогнозната стойност на обществената поръчка е 2 202 000 лв. с ДДС. Документи за участие се приемат до 27 юни тази година.

Едночасова блокада на Подбалканския път готвят карловски кметове заради недостатъчно финансиране на пострадалите от наводнения села

Кметът на община Карлово Емил Кабаиванов и кметовете на селата, пострадали от бедствието през септември 2022 г. - Богдан, Каравелово, Слатина, Розино, и Христо Даново, ще  затварят предупредително за един час - от 14:30 ч. до 15:30 ч. Подбалканския път и прохода „Троян – Кърнаре“ на 29 май.

Новоизбраният митрополит Арсений ще бъде посрещнат днес в Сливенската епархия

Митрополит Арсений, когото вчера Светия синод обяви за избран нов Сливенски митрополит се очаква днес да бъде тържествено посрещнат в Сливенската епархия

Още за новините

Политици за присмех, но все по-малко смешни – първите хора в държавата „дефилираха“ на карнавала в Габрово

Без съмнение с всяка следваща година политиците превземат все повече от карнавала, но карикатурите им будят все по-малко смях.

Мандатът на общински съветник от Стара Загора беше прекратен след разследване на „За истината“

Общинската избирателна комисия (ОИК) в Стара Загора прекрати предсрочно мандата на Янко Янков -  общински съветник от местната коалиция „Алтернатива на гражданите – ВМРО“. Причината е присъда за купуване на гласове на местните избори през 2019 г. за листата на „Алтернатива на гражданите“, потвърдена от Върховния касационен съд.

Още един добив в Черно море, още един риск

– На хвърлей се води война. Постоянно са забелязвани мини. Какво би станало, ако мина достигне обекта? – Конструкцията би издържала сблъсък с неуправляем кораб – избухване на мина е нищо. И в момента в морето тъй или иначе има производствени обекти. Такива въпроси и отговори можеше да се чуят в малка зала в сградата на общинската администрация в Каварна в сряда, 15 май.