„Америка за България“ ще финансира проекти за преподаване в електронна среда

Наталия Митева, Ленко Ленков – Фондация „Америка за България“
Снимка: Силвия Великова/БНР

Фондация „Америка за България“ ще финансира проектни предложения, които да допринесат за намирането, разработването и тестването на интерактивни и адаптивни методологии за преподаване в електронна среда. Фокус на конкурса е училищното образование. Лимитът за финансиране на един проект е 40 хиляди лева, съобщи БНР, като се позова на програмните директори Наталия Митева и Ленко Ленков.

„Онлайн ученето не е някакъв нов феномен, сега изпитваме нуждата да адаптираме всички методи на преподаване и организацията на целия училищен живот или към смесена среда, такава, в която една част от учениците биха могли да са в училище или вкъщи или всички да са онлайн учители, ученици и родители. Този конкурс има за цел да събере добрите решения, работещите решения от България или такива, които са от света и да ги адаптира към България, така че ние тук да бъдем готови за една ситуация, в която да можем ефективно да учим и преподаваме онлайн или в комбиниран модел сега или в близко бъдеще“, каза в предаването „Преди всички“ Наталия Митева, програмен директор, „Добро образование и работни умения“ във Фондация Америка за България.

Фондация „Америка за България“ обявява и конкурс за добро управление. Ще се финансират проектни предложения, които повишават отчетността в разходването на публични средства и увеличават прозрачността в работата на публичните институции на областно или общинско ниво. Целта е укрепване на доброто управление и създаване на благоприятна среда за развитие на частния сектор. Сумата, която ще се отпуска за един проект, е между 25 и 75 хил. лева.

„Ние търсим проекти, които да насърчават доброто управление, което означава прозрачно и отчетно управление на местно ниво, ние се стремим с тази програма да излезем извън София и да потърсим онези граждански организации, медии или сдружения на бизнеса, които работят в областите или в общините“, подчерта Ленко Ленков, програмен директор „Благоприятна бизнес среда“ във Фондация „Америка за България“.

Конкурсите са част от новата програма на „Америка за България“, наречена  „Следващите 10“, в подкрепа на значими идеи през следващите десет години в България. Целта на програмата е да бъдат подкрепени проектни предложения на български организации и сдружения, които да подпомогнат укрепването на частния сектор и демократичните институции в страната. 

Освен конкурсите Добро управление на местно ниво и Онлайн учене, са отворени още и конкурси по темите: Наука с бъдеще – за проектни предложения на млади учени-иноватори в областта на природните науки, здравеопазването, земеделието и ветеринарната медицина и Туризъм по Дунав – за предложения, които да допринесат за развитието на Дунавския район като привлекателна туристическа дестинация  Крайният срок за подаване на кандидатури е 25 октомври 2020 г., 17:00 часа.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам