Американското посолство изрази „дълбока загриженост“, от думите на Радев, че Крим е руски

Посланик Херо Мустафа
Снимка: Посолство на САЩ в България

Посолството на САЩ в България разпространи днес изявление по повод думите на президента Румен Радев в предизборния дебат с опонента му Анастас Герджиков миналия четвъртък, че Крим е руски. В изявлението се казва, че това е предизвикало дълбока загриженост във Вашингтон.

По време на дебата на 18 ноември, излъчен по БНТ, след неколкократно настояване от страна на Герджиков да обяви позицията си за това чия територия е Крим Радев каза: „В момента е руски, какъв да е?“.

Ден по-късно в Пловдив след въпроси на журналисти, Румен Радев уточни: „Няма никаква драма, въпросът е ясен. Анексацията на Крим е в нарушение на междунарорното право“. След което обаче допълни, че има нюанси в политиката и повтори: „Но в момента Крим е руски“.

В изявлението по повод думите на Радев, който спечели нов 5 годишен президентски мандат, посолството на САЩ посочва:

„Съединените щати са дълбоко загрижени от неотдавнашните изявления на президента на Република България Румен Радев, в които той определя Крим като „руски“. Съединените щати, Г-7, Европейският съюз и НАТО винаги са били ясни и обединени в позицията си, че въпреки опита на Русия да го анексира и продължаващата окупация, Крим е украински.

Всички ние, в това число и България, декларирахме на срещата на върха по Кримската платформа през август, че Крим е неотделима част от Украйна и че ние не признаваме и няма да признаем руските опити да легитимират незаконното завземане и окупацията на полуострова.

През последните няколко дни ние изразихме нашето дълбоко безпокойство пред българските власти както във Вашингтон, така и в София.“

В деня след дебата българският посланик в Киев (Украйна) Костадин Коджабашев беше извикан във външното министерство на страната и му беше заявено, че „думите на настоящия български президент не допринасят за развитието на добросъседските отношения между Украйна и България и рязко противоречат на официалната позиция на София в подкрепа на суверенитета и териториалната цялост на нашата държава в нейните международно признати граници“, както и бяха изразени очаквания българският президент Румен Радев да опровергае изказването. Според съобщението на министерството в Киев посланик Коджабашев е уверил правителството на Украйна в „непоколебимата позиция на България за подкрепа на териториалната цялост на Украйна, включително Крим като неразделна част от територията на нашата държава, и усилията за деокупация на полуострова, в частност чрез участието на България в Кримската платформа“.

Думите на Радев бяха забелязани и от Европейската комисия. От там също беше направено изявление, че „от гледна точка на ЕС и на всичките му 27 членки Крим е украинска територия, която незаконно е анексирана в нарушение на международното право от Русия“.

Вчера на сайта на руското посолство в София се появи цитат на председателя на кримската българска национално-културна автономия Иван Абажер, в който се казва: „От Балканите дойдоха славянската писменост и православието. Затова тъкмо от Балканите трябва да дойде и признаването на Крим като законна и неотделимата част на Русия. Ако Президентът на България вземе решение да посети руския Крим, сигурен съм, че ще му бъде оказан топъл и радушен прием.“

В следобедните часове днес прессекретариатът на държавния глава разпространи съобщение в отговор на въпроси от медии за казаното от него за Крим на предизборния дебат на 18 ноември 2021 г., в което отново беше посочено: „Държавният глава Румен Радев нееднократно е заявявал, че анексирането на Крим е в нарушение на международното право. Това е ясно изразена позиция на Република България във всички международни организации. От юридическа гледна точка Крим принадлежи на Украйна и страната ни е заявила многократно подкрепата си за нейния суверенитет и териториална цялост. Същевременно, както президентът Румен Радев подчерта в предизборния дебат, „в момента“ Крим се контролира от Русия и е повече от ясно, че този проблем не може да се реши по силов път.“

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам