BG | EN

Александър Кашъмов: Парламентът трайно влошава достъпа до информация

Александър Кашъмов
Снимка: www.kashumov.com

През изминалата година институциите трайно са влошили средата по отношение на достъпа до обществена информация, като парламентът е една от тях. Това каза днес адв. Александър Кашъмов, който е един от авторите на годишния доклад на Програма „Достъп до информация“. Той трябва да бъде представен днес.

„Имаме институции, които не просто не са отличници и не просто препятстват правото на достъп до обществена информация, но и които трайно влошиха средата в рамките на изминалата година, каза още Кашъмов. Най-характерният пример в това отношение е Народното събрание. От една страна законодателният процес в самото Народно събрание не е на необходимата висота. Внасят се закони и текстове в последния момент и не подлежат на необходимото обществено обсъждане. Документите се публикуват в pdf формат, така че обикновеният потребител е затруднен да ги търси“, каза още Кашъмов.

Според него по-големият проблем е, че с изменения в Административно-процесуалния кодекс през миналата година парламентът е отменил втората съдебна инстанция по делата за достъп до обществена информация, с което е лишил гражданите от възможност да защитават това право. www.kashumov.comСпоред него по-големият проблем е, че с изменения в Административно-процесуалния кодекс през миналата година парламентът е отменил втората съдебна инстанция по делата за достъп до обществена информация, с което е лишил гражданите от възможност да защитават това право.

В предаването „Преди всички“ на Националното радио Александър Кашъмов изрази надежда, че втората съдебна инстанция в този вид дела ще бъде върната час по-скоро.

„Има министерства, агенции, общини, които не предоставят информация:, каза още той. И то до степен информация, която трябва да се публикува, като например декларациите за конфликт на интереси не се предоставят по заявление и то на знакови фигури от висшия държавен елит“.

Кашъмов даде пример с Комисията за продиводействие на корупцията и отнемането на незаконно придобито имущество, която вече е осъдена по няколко дела за отказ от предоставяне на обществено значима информация.

Програма „Достъп до информация“ е проследила дейността по предоставяне на информация на 564 институции в страната.

„Сред тях има и отличници, каза Кашъмов. Общата констатация от проучването на активната прозрачност на интернет страниците на институциите на изпълнителната власт например показва напредък. Все повече се улеснява предоставянето на достъп до информация по електронен път чрез подаване на електронни заявления. Надяваме се тази година практически да тръгне платформата, чрез която ще се подават електронни заявления. За пръв път в историята на България имаме одитен доклад на Сметната палата по изпълнението на закона, излязъл преди няколко дни“.

Очаквайте повече подробности за годишния доклад на Прогрма „Достъп до информация“ в „За истината“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините