Акушер-гинеколог получи условна присъда за смърт на бебе при раждането му

Снимка: WilliamCho в Pixabay.com

Лекар в отделение по акушерство и гинекология в МБАЛ „Св. Петка“ във Видин е признат за виновен от съда за немарливо изпълнение на професионалните задължения, довели до смъртта на плод по време на раждане.

Наказанието, определено за медика е една година „лишаване от свобода“ с тригодишен изпитателен срок, съобщи днес прокуратурата.

Според държавното обвинение, на 27.01.2019 г. лекарят с инициали В.Е. прегледал на видеозон постъпила в болницата пациентка и преценил, че жената следва да бъде отведена в родилна зала. Това било направено без диагностично-терапевтичен план и без да е определено последващо поведение относно предстоящото раждане, посочват от прокуратурата.

Около 22:10 часа медикът извършил преглед на пациентката, след което спукал околоплодния мехур на родилката. Измерените детски сърдечни тонове на плода били ясни и ритмични. При проследяване на раждането подсъдимият не провел необходимите прегледи, тоновете на плода не били проследявани в динамика с акушерски монитор, каквато е рутинната практика, а били слушани еднократно, пише още обвинението.

Четиридесет минути по-късно, след като родилката заявила, че има контракции, докторът установил пълно разкритие, предлежаща глава и до нея бримка на пъпна връв, а детските тонове започнали да падат. При патологично раждане или необходимост от секцио цезарея той бил длъжен да се консултира с началник на акушеро-гинекологичното отделение или негов заместник, но не го направил, посочва прокуратурата. Вместо да приложи единствения правилен в случая метод „Форцепс“, разпоредил включване на родилката на система с „Окситоцин 10Е“ и продължил раждането по неправилен начин – чрез „прийома на Кристелер“. Според прокуратурата, с това подсъдимият отнел шансовете на родилката да роди жив, макар и асфиктичен плод. В 23:15 ч. пострадалата родила мъртво момченце с тегло 3100 грама и ръст 51 см. Проведените реанимационни мероприятия не дали резултат и била констатирана смъртта му.

Присъдата може да бъде обжалвана и протестирана пред Софийския апелативен съд

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам