BG | EN

Кметове искат актуализиран плана за управление на популацията на кафявата мечка

Спасителна акция за преместването на мечката край Габрово през май 2023 г.
Снимка: WWF

Експерти и представители на различни заинтересовани институции от областите Габрово и Ловеч търсят заедно решение на проблема със зачестилите набези на мечки в населените места от региона.

По време на среща между горски и ловни стопанства, ловни организации и представители на местната власт, кметовете споделиха, че ситуацията с набезите на мечки вече излиза извън контрол. Местните жители са уплашени, защото мечките не само нападат пчелни кошери и селскостопански животни, а се разхождат свободно в балканските села. Срещу това обаче

всички са с вързани ръце.

Нито те, нито служителите на горските и ловни предприятия имат право да упояват животните, нито да ги преместват. „Единственото, което можем да направим е да опишем случилото се в протокол и да успокоим хората“, споделя директорът на Северноцентралното държавно предприятие в Габрово инж. Иван Недков, цитиран от пресцентъра на предприятието.

Северноцентралното предприятие бе домакин на срещата, на която присъстваха Васил Василев – председател на Управителния съвет на Националния ловно-рибарски съюз – Сдружение на ловците и риболовците в България, ловни експерти от държавните горски предприятия, директори и служители на държавни горски и ловни стопанства, учени и свободни изследователи.

Актуализиране на Плана за действие за вида кафява мечка 2022-2032

бе в основата на дискусията. Планът е основният документ, който определя рамката, на която стъпват решенията за управление на мечите популации в следващите 10 години.

Кметовете споделиха, че изпитват сериозни притеснения за здравето и сигурността на жителите от населените места, особено в по-отдалечените и планински райони. По техните думи счупените кошери са най-малкият проблем. Плашещото е, че мечките се разхождат сред села и квартали без изобщо да се притесняват от хората и автомобилния трафик. Снимките на разкъсани домашни животни, които кметът на община Априлци инж. Тихомир Кукенски представи, красноречиво показаха какви са рисковете пред местното население.

Представителите на държавните горски предприятия и държавните горски и ловни стопанства споделиха с недоволство, че над 30 години са изключени от процеса по управление на популациите на кафявата мечка у нас. Към момента единствената законово регламентирана отговорност, която имат по отношение на мечките, е да сформират комисия за оценка и обезщетение на щетите, причинени от кафява мечка, ако има такива при възникнал инцидент.

Според председателя на НЛРС-СЛРБ

ловците са важен фактор за разрешаване на казуса.

Като възможности за устойчиво стопанисване на вида той посочи практики от Африка, Азия и Европа. В съседна Румъния например, след 29 смъртни случаи и стотици ранени и пострадали от мечки хора, се вземат по-адекватни мерки за разрешаване на проблема.

Участниците в срещата се обединиха около мнението, че предложеният Актуализиран национален план за действие за вида кафява мечка 2022-2032 не внася подобрение по посочените проблеми, а затвърждава ситуацията такава, каквато е била през последните 10 години. Според всички тях това е предпоставка мечите популации да страдат. Получава се така, че щом институциите са с вързани ръце, местното население поема контрола чрез залагане на капани или примамки с отрова. Това естествено не е решение, тъй като при наличието на една мечка, която създава проблеми, убити или отровени са още няколко, а често заложената отрова убива и и други животни.

През пролетта на тази година мечка редовно се разхождаше в един от крайните квартали на Габрово. Животното, което беше скъсило опасно много дистанцията си с хората, беше упоено и преместено от екип на природозащитната организация WWF в рамките на спасителна акция. Това обаче не реши проблема с хищника, тъй като съвсем наскоро кметът на Габрово Таня Христова се е обадила на земеделския министър с молба за решение относно зачестилите случаи на мечи набези в община Габрово. За това сподели самият министър в профила си във фейсбук, но в поста нямаше намек за евентуални трайни и всеобхватни мерки, тъй като набезите на мечки не са само в района на Габрово.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините