BG | EN

Активисти на „Грийнпийс“ се изкачиха да изрисуват единия от комините на ТЕЦ „Марица 3“ (обновена)

активисти на Грийнпийс пишат по комина на ТЕЦ Марица 3
Снимка: скрийншот от видео на живо, предавано от Грийнпийс – България

Активисти на международната организация „Грийнпийс“ започнаха тази сутрин акция в Топлоелектрическата централа „Марица 3“ в Димитровград. Събитието беше предавано на живо във Фейсбук.

Защитници на природата от девет държави- България, Полша, Чехия, Унгария, Австрия, Хърватия, Гърция и Румъния, настояват за затваряне на централата на въглища заради регулярното замърсяване на въздуха, съобщават от организацията.

Шестима алпинисти изписаха CRIME (престъпление) на охладителната кула на централата. Други застанаха с плакати пред предприятието. Енергийната система на страната може да функционира и без тази централа, заявяват участниците в акцията.

Междувременно БТА съобщи, че пред журналисти юристът на дружеството Юлиян Семерджиев е заявил, че за случващото се в момента са сезирани полицията и прокуратурата. По думите му, вчера привечер ТЕЦ-ът е започнал подготовка за пускане на производството на електрическа енергия. В ранните часове на днешния ден охраната е забелязала хора на територията на централата. Заради опасността за тях разпалването на инсталациите е било прекратено в 2:00 часа след полунощ.

Агенцията припомня, че последно Димитровград беше обгазен със серен диоксид на 11 октомври т.г., когато Автоматичната измервателна станция „Раковски“ отчете стойности над пределната средночасова норма. Тогава обаче ТЕЦ-ът не работеше и от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Хасково посочиха, че причината вероятно е преносът на въздушни маси от енергийния комплекс „Марица Изток“.

Миналата година ТЕЦ „Марица 3“ бе временно спирана на няколко пъти, проблемът влезе и в съда, а работниците от дружеството се отправиха на протестен поход в София заради затварянето. 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините