BG | EN

Асоциацията на европейските журналисти – България „акредитира“ 95 задържани турски журналисти за срещата ЕС – Ердоган във Варна

АЕЖ декларация
Снимка: АЕЖ

Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) – България издаде символични акредитации на 95 турски журналисти за срещата на върха Европейски съюз – Турция, която ще се проведе във Варна на 26 март 2018 г. Акредитациите са символични, тъй като са издадени с имената на турски журналисти, които се намират в затвора.

Според АЕЖ арестуваните турски журналисти трябва да бъдат на това важно събитие и да си вършат работата – да задават въпроси на политиците и да ги държат отговорни за ангажимента, който са поели, към обществото. „За съжаление, тези 95 души няма да могат да присъстват, тъй като са лишени от свобода”, посочват от асоциацията и призовават българските журналисти, които ще присъстват на срещата, да вземат символични баджове с имена и снимки на свои турски колеги и да говорят и от тяхно име.

„Посланието ни към политиците е ясно: Журналистите не са терористи и не могат да бъдат третирани като такива заради работата си. Дори да сложите критичните журналисти зад решетки, няма да спрете да ги чувате – с техния глас ще говорят други. С техния глас ще говорим ние”, казват още от АЕЖ.

От асоциацията настояват Турция незабавно да освободи задържаните заради работата им журналисти. „Европейският съюз в никакъв случай не трябва да мълчи по този въпрос и трябва да поставя съдбата на задържаните журналисти като условие за всякакво сближаване с Анкара”, категорични са от АЕЖ.

От асоциацията посочват, че след неуспешния опит за преврат от лятото на 2016 г. Турция се е превърнала в най-големия затвор за журналисти в света.

Снимка: АЕЖ

„Данните за това, колко журналисти са зад решетките, са противоречиви. Според списъка на Стокхолмския център за свобода задържаните са 190, а други 55 вече са осъдени, включително и на доживотен затвор. Според Платформата за солидарност със задържаните журналисти – те са 212. Съюзът на турските журналисти посочва 147 имена, а Асоциацията на прогресивните журналисти – 135.
Ние сравнихме четирите списъка и изготвихме акредитационни баджове единствено за 95-те колеги, които се срещат във всички четири списъка. Искахме да бъдем сигурни, че няма да получим обвинения в неточност или в преувеличение и затова избрахме този сигурен вариант – да акредитираме символично само журналистите, които се посочват от всяка една от тези независими една от друга организации. Със сигурност извън нашия списък остават задържани колеги. Солидарни сме и с тях и настояваме и те да бъдат освободени незабавно”, пише още в позицията на Асоциацията на европейските журналисти в България.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините