BG | EN

Ако „Дeмократична България“ запази ръцете си чисти

„За истината“ публикува текст на Петър Чолаков от „Дойче веле“.

Снимка: „demokrati.bg“

В хода на кампанията за евроизборите анализаторите систематично подценяваха „Демократична България“ (ДБ). Но резултатите от вота ги опровергаха. При близо 100% обработени протоколи ДБ получава 6.2% от гласовете, т.е. минава електоралния праг от 5.88% и печели 1 мандат в Европейския парламент (ЕП). Формацията е предпочетена от българите, живеещи зад граница. Там ДБ (28.76%) изпреварва ГЕРБ (22.16%), БСП (15.42%), ВМРО (7.06%) и ДПС (4.06%). Първото място за ДБ в чужбина впечатлява, но едва ли може да бъде повод за еуфория. Защото активността е била твърде ниска – избирателите в чужбина са били едва около 1.44% от всички гласували.

ДБ има шанс за успех на местните избори

Въз основа на горепосочените данни можем да направим няколко извода. Първо, ДБ е оценена от част от избирателите като алтернатива на настоящото управление. Важно е да подчертаем, че БСП, основният претендент да бъде такава алтернатива, претърпя неуспех. Социалистическата партия не успя да се наложи като автентичен говорител по теми като борбата срещу корупцията. А именно тази тема доминираше реториката на левицата, макар да ставаше дума за избори за ЕП.
Всичко, което трябва да знаете за:Евроизбори 2019 (574)

Социалистите сбъркаха стратегията. Явно, когато става дума за борба срещу корупцията, реформа на съдебната система и т.н., избирателите са по-склонни да вярват на Радан Кънев, Христо Иванов и Стефан Тафров, отколкото на г-жа Нинова и г-жа Йончева. Имената на Нинова и Йончева също бяха замесени в скандали. Освен това избирателите, изглежда, не са забравили нито за подкрепеното от БСП и ДПС правителство на Орешарски (за някои то бе триумф на задкулисието), нито за тройната коалиция, наричана популярно „Триглавия змей“. Същевременно, напук на всички коментари, че партиите в ДБ са твърде различни и, видите ли, това щяло да породи печално известния антисинергичен ефект (т.е. „събрали се орел, рак и щука“), се оказа, че те работят добре заедно.

Второ, ДБ спечели и с това, че устоя на думата си да не търси съвместни действия с ГЕРБ, както направиха СДС например. Много от избирателите на партии като ДСБ бяха силно разочаровани от колаборационистки настроени политици във формацията като Петър Москов. Той, както и редица други политици в РБ, приеха офертата на Борисов и се включиха във втория му кабинет. Накратко, ДБ отказа да стане патерица, смокинов лист на ГЕРБ. Видя се, че това е оценено положително от избирателите.

Трето, успехът на ДБ показа, че имат шансове да се борят за силно представяне на местните избори през есента. За момента, след този резултат за ГЕРБ, предсрочни избори са много малко вероятни. Но резултатът на ДБ дава ясна индикация, че те биха получили мандати в 45-ото Народно събрание.

Няколко думи за Десислава Иванчева

Бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева също бе кандидат за евродепутат. Подкрепата за нея (около 1.58%) надхвърля тази за две от формациите в „Обединени патриоти“ – малкия коалиционен партньор в управляващата коалиция НФСБ („Патриоти за Валери Симеонов“) и „Атака“.

За немалко хора г-жа Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова, които получиха строги присъди по обвиненията срещу тях в корупция, всъщност са политически затворници; изкупителни жертви, които прокуратурата реши да хвърли на Брюксел, за да демонстрира най-после някаква „добре свършена работа“ по отношение на прогнилите етажи на властта. Вотът за осъдената на 20 години затвор Иванчева е отражение на критично ниското доверие на българските граждани към съдебната система. Да не забравяме също, че шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев и зам. главният прокурор Гешев също бяха замесени в скандали. Подкрепата за г-жа Иванчева, която водеше кампанията си от Сливенския затвор, е осъдителна присъда за българската прокуратура.

Дали Десислава Иванчева ще се кандидатира за кмет на София през есента и какъв резултат ще постигне, ако това стане, предстои да видим. Отсега е ясно, че „Демократична България“ ще участва на този вот. Но за да се отплатят за доверието, което получиха от избирателите и да го увеличат, те трябва да покажат, че не приемат афоризма на Оскар Уайлд „Единственият начин да устоиш на изкушението е да му се отдадеш“. И тук не става само дума само за отхвърлянето на опитите за съблазън (каквито, убеден съм, ще има) от страна на Бойко Борисов и ГЕРБ. А преди всичко за това да запазят за разлика от други ръцете си чисти. ДБ имат доста работа, още повече че в София ГЕРБ получи най-много гласове на изборите за ЕП; а местните избори са традиционно силни за партията на Борисов.

„На всеки гласувал се падат по четирима анализатори“

Всички резултати от изборите на 26 май, всички фойерверки и гръмки претенции за победа трябва да бъдат поставени в контекста на следния факт: в ЕС това беше най-високата активност на избори за ЕП през последните 20 години, същевременно обаче избирателната активност в България бележи най-голям спад в сравнение с всички останали страни (спрямо 2014). Най-точно го каза Самуил Петканов („НеНовините“): „В България на всеки гласувал се падат по четирима анализатори в телевизионните студиа.“

Рубриката „Анализи“ представя различни гледни точки. Не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на „За истината“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени анализи

Още от автора

Списъци с имена и стари изборни документи откри полицията в монтанско село

Мъж на 54 години и съпругата му на 56 години от село Якимово са уличени в купуване на гласове за предстоящите на 2 април парламентарни избори

РИОСВ затваря популярния къмпинг „Айлякъ“

Регионалната екоинспекция в Бургас тази седмица ще запечата един от най-посещаваните къмпинги близо до морския град. Това съобщи Радио Бургас, като се позова на информация от собственика, който...

Прокуратурата: Събраните лични карти в Девин не са за купуване на гласове

Проверката на случая със събраните лични карти в ромския квартал в Девин не е установила организация за купуване на изборни гласове.

Още анализи

Няма недосегаеми, но и няма кой да събори незаконното*

Няма недосегаеми! Стига да искаш да си свършиш съвестно работата!“ С този статус тогавашният министър на регионалното развитие Гроздан Караджов разпространи информацията, че кеят край т. нар. летни сараи на Доган е незаконен и ще бъде разрушен. Това се случва през юли, 2022 г., а до ден днешен никой нищо не е съборил.

Помпат страхове, за да не види българинът истината

Служебният министър на финансите вчера почти обяви финансовия крах на България. Всичко това има една- единствена цел – да накара хората да си мислят, че корупцията не е толкова важна, когато може държавата да се "счупи".

Стефан Кръстев: SLAPP делата са добре премислена стратегия за сплашване

Как през т.нар. SLAPP дела се упражнява натиск върху журналисти в България от страна на политици и бизнесмени, които искат да заглушат журналистически разследвания, както и случая "Медиапул",