Ако властта е цел, тя винаги оправдава средствата

С новия сговор за партийната субсидия парламентарният фарс доби завършен вид

Снимка: Wengen от Pixabay

Ако някой досега се е съмнявал, че ГЕРБ са откровено популистка партия, след вчерашното гласуване на партийна субсидия в размер на 8 лева, всякакви съмнения вече би трябвало да са разсеяни.

Сговорът беше постигнат, макар и в нарушение на правилника на Народното събрание, защото текстът в Закона за държавния бюджет беше приет едва на трето четене. Но председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, задължена да следи за законността на приеманите решения, намери оправдание с думите, че „правилникът не изчерпва всякакви ситуации в живота“ –

откровен цинизъм,

показателен за отношението на политиците към върховенството на закона.

До приемането на въпросните 8 лева, се стигна след две провалени гласувания в пленарната зала. ГЕРБ и Борисов очевидно много държаха да изглежда, че защитават позицията си отпреди половин година, когато се зарекоха, както видяхме за кратко, че могат и без партийна субсидия, но са длъжни да се съобразят с волята на народа. А в референдум, проведен през ноември 2016 година по инициатива на шоумена Слави Трифонов, суверенът ясно каза, че иска партийната субсидия да бъде 1 лев.

Дали ГЕРБ отстъпиха от позицията си, заради запазването на коалицията си с „патриотите“ или по други подбуди, в случая няма особено значение. Като подкрепиха предложението на БСП, макар и едва на третия път, те показаха, че могат да отстъпват от идеите и позициите си винаги, когато това се налага. И то без угризения. Особено, ако се налага да се запази стабилността на кабинета „Борисов 3“, което е най-важното за тях. Защото в следващите години предстои да се усвоят нови милиарди от европейските фондове.

Целта оправдава средствата,

казва йезуитът Игнасий Лойола, макар че пълният вариант на фразата му е „Ако целта е спасението на душата, то целта оправдава средствата“. В случая можем да перифразираме „Ако целта е спасението на властта, то целта оправдава средствата“.

От ОССЕ(Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа) преди дни излязоха с препоръка да се отмени изцяло решението за намалението на партийната субсидия, прието през лятото на тази година. В становището на организацията, представено преди дни в кулоарите на Народното събрание от Кристиян Вигенин, направил запитването до Службата за демократични институции и човешки права към ОССЕ, се посочва, че системата на политическите финанси има за цел да защити принципа на политическия плурализъм, както и да се въведат лимити за вноски за частни и корпоративни дарения.

През лятото на тази година управляващите промениха размера на партийната субсидия от 11 на 1 лев с подкрепата на ДПС. Тогава депутатът Делян Пеевски извънредно и за почуда на обществото се появи в пленарна зала няколко пъти, за да предложи финансирането на партиите да става по американски модел с ясни и прозрачни донори и без субсидиране на партиите от бюджета. Затова сега ДПС не участва в гласуването, а нейният формален лидер Мустафа Карадайъ обяви от парламентарната трибуна, че има

задкулисна договорка между Корнелия Нинова и Бойко Борисов

за новия размер на субсидията. Нинова също съвсем по йезуитски отрече да се е срещала или говорила по телефона с премиера. Но не спомена, че е имало консултации между ГЕБР, БСП и патриотите за постигане на консенсус по темата. Която предизвика инфарктни совалки помежду им и шумни скандали в залата, каквито не породи нито един друг спор за парите от бюджета, освен може би показната свада за пенсиите, която бе необходима на социалистите, за да оправдаят идеологическата си база.

Лицемерието на политическата класа

достигна своя апогей в тази сага и показа, че когато става въпрос за парите им, те могат да задгърбят всякакви разногласия и да защитят общите си интереси. Защото сега доволни са всички парламентарно представени партии, дори и тези, които гласуваха против новия размер на субсидията. Особено ДПС, която със своята уж принципна позиция изглежда в очите на слепите в бяло, но и в бъдеще, както и досега ще разчита на обръчите от фирми и на задграничните си донори на изток от Черно море. Особено в изострената геополитическа ситуация на Балканите и в контекста на това, че за пристанищната инфраструктура във Варна, където се намира и ТЕЦ-а на Доган, държавата ще финансира над 220 млн. лева. Независимо от обясненията на министър Желязков, че инвестицията е единствено затова търговските товари да влизат през Варна.

Публично и ГЕРБ, и патриотите представиха аргументи за

напълно безпринципния сговор с БСП.

Даниела Дариткова заяви, че с гласуването на партийна субсидия от 8 лева за действителен глас са предотвратили риска държавният бюджет да не бъде приет. А зам. председателят на Народното събрание Валери Симеонов, за да защити идеологическата идентичност на „Обединените патриоти“, обеща групата да внесе промени в Закона за политическите партии, с които да се забрани финансирането им от бизнеса.

Разбира се,

в този политически спектакъл взе участие и Слави Трифонов.

Е, вярно единствено с мнение във Фейсбук профила си, защото от учредяването на новата си партия досега шоуменът избягва медийни изяви. В словесния коктейл, забъркан от сценаристите му, става дума за годеж между БСП и ГЕРБ, на който са кумували патриотите и за безогледната и развратна любов на българските политици към парите. Разбира се, в типичния си популистки стил Трифонов завършва с обръщението: “Нe ви ли oмръзнa бe, уважaеми бългaри? Нима думите чест и достойнство са само за Ботев и Левски? Ако продължавате да допускате една шайка да прави каквото си иска, наистина скоро няма да има такава държава“.

Така парламентарният фарс добива завършен вид. А българите отново имат избор – на кого да се гневят и на кого да се надяват.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам