BG | EN

Ако бъде отхвърлено президентското вето за личните данни, АЕЖ ще призове да се сезира Конституционният съд

Илюстрация: АЕЖ – България

Вътрешната парламентарна комисия ще обсъжда днес указа на президента Румен Радев, с който той върна част от текстовете в промените в Закона за защита на личните данни, предаде БНР. Ветото беше по искане на няколко неправителствени организации, сред които Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ), Съюза на българските журналисти, Програма Достъп до информация.

В предаването „Преди всички“ Иван Радев от АЕЖ, който е поканен и ще участва в днешното заседание на комисията, посочи, че процедурата не предвижда изказвания на представители на гражданите. В ефира на радиото той каза, че вече са разговаряли с управляващи и опозиция и посочи притесненията:

„От една страна със закона се въвеждат за първи път 10 критерия, които всеки журналист, научен работник, писател би трябвало да съобрази дали е спазил, когато разработва даден материал. Това за нас отваря една врата, която би могла да се използва и за цензура. Колкото и депутатите да твърдят, че са добронамерени с този текст, защото искат да има обективни критерии за спазване, ние не можем да се съгласим, че те са обективни и не можем да се съгласим, че може да се изисква от журналиста да докаже, че се е съобразил с критериите. Смятаме, че това е абсолютно излишно. Това ще създаде препятствие пред журналистите и ще създаде страх в медиите и сред журналистите от санкции, които достигат до 5 хил. лв. за неспазване на критериите в даден материал“.

Иван Радев изразява убеденост, че трябва да се търси баланс между правото на защита на личните данни и неприкосновеността на личния живот и правото на информация и свободата на изразяване.

Ако ветото на президента бъде отхвърлено от депутатите, следващата ни стъпка би била сезиране на Конституционния съд, обяви Иван Радев, като поясни, че асоциацията щепризове имащите право да сезират Конституционния съд да го направят.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините