BG | EN

„Аз съм бъг в системата“, или един ден на Иван Гешев в родопското с. Осиково

Иван Гешев получава подарък от кмета на Осиково Велин Палигоров
Снимка: Зарко Маринов

На 21 февруари, в деня, в който Върховната административна прокуратура (ВАП) образува преписка за незаконосъобразно увеличение на цената водата в област Смолян, в с. Осиково неочаквано пристигна главният прокурор Иван Гешев.

Визитата на Гешев не бе обявена предварително, но за кмета на селото Велин Палигоров и жителите му не е била изненадваща, защото го очакваха с пита и подаръци. Седмица по-рано кметът с четири мандата, три от които като кандидат на ГЕРБ, изпрати предупреждение до главния прокурор, КЕВР и „ВиК“ – Смолян, че селото обявява гражданско неподчинение, подкрепено със 127 подписа и няма да плаща вода от 1 февруари.


Заедно с Гешев в селото дойдоха говорителят на главния прокурор Сийка Милева и окръжният прокурор на Смолян Недко Симов. Там се оказа и общинският съветник и бивш кмет на община Девин от ГЕРБ Красимир Даскалов.

Срещата с главния прокурор оставя усещането за подчертан политически и предизборен контекст. Основание за подобни подозрения са два видеозаписа, публикувани в социалните мрежи. Според съобщението на Върховната апелативна прокуратура материалите по преписката са изпратени на Софийска градска прокуратура (СГП) във връзка с образуваното административно дело за отмяна на новите цени на водата, утвърдени с решение на КЕВР от 30.12.2022 г. в СГП. То бе заведено от областния лидер на ГЕРБ и кмет на Смолян Николай Мелемов.

„Искам да помогна, и аз съм от село“


Пред жителите на Осиково главният прокурор се ангажира да направи всичко, което може, за да бъде отменено решението на КЕВР и цената водата за жителите на селото да стане по-ниска. „Аз в София ще поема ангажимент, да говоря с колегите за делото в КЕВР. Ще говоря с хората от Софийската прокуратура, за да може да се отмени цената., обещава Гешев. Аз ви казвам какво мога да направя, какво ще направя и какво се ангажирам. Сега… какво ще стане, Божа работа! Не съм дошъл тук да ви обещавам и да ви свалям звезди“, каза още главният прокурор с уточнението, че не е политик, а професионалист.

Срещата на Иван Гешев с жители на село Осиково
Снимка: Зарко Маринов

„Искам да помогна с каквото мога, каза Гешев. И аз съм от село“, погали емоциите на събралите се той. От залата поставиха и друг въпрос – за дървата за огрев.

„Последния ден, 240 души, народни изедници, казват се народни представители, 240 души приеха закон да лишим селцата да добиват дърва“, каза възрастен мъж. „Чукаш на отворена врата“ – отвърна му главният прокурор.

Иван Гешев като бъг в системата

В познатия си стил Гешев заяви, че случайно е станал главен прокурор. И сподели какво му казал негов приятел: „Ти си бъг в системата, не пасваш на системата, случайно си станал главен. На други места, в други времена това не би се случило“.

Да, този приятел на Гешев може би е прав. Главен прокурор, който ходи по селата и обещава намеса на прокуратурата при определяне на цената на водата, наистина е бъг в системата.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

monsterid
Зарко Маринов
Зарко Маринов е редактор и разследващ журналист в "Отзвук.БГ" - Смолян. Завършил е "Българска филология" във Великотърновския университет и "Хардуерни и софтуерни системи" в Пловдивския университет. Автор е на стотици разследвания и критични публикации за злоупотреба с власт и корупция в местната власт, заради което е подлаган на тормоз и преследване. Натискът върху него е отразен и в доклад на Държавния департамент на САЩ през 2019 г. Бил е народен представител от "Демократична България" в 48-ото Народно събрание.

Още от автора

Пилонът „Рожен“ – „паметникът на обединението“, който раздели България

Инициативата на Фондация „Наследство в бъдещето“ да издигне 111-метровия пилон „Рожен“, на който да се вее най-високото национално знаме в Европейския съюз, се превърна в символ на разделението в общество ни.

Общински съвет – Смолян се събира извънредно заради съмнителна обществена поръчка за 3 млн. лв.

Конкурсът е обявен от кмета на Смолян Николай Мелемов на 30 юни 2023, срокът за подаване на оферти е 1 август, а стойността на обществената поръчка е 3 милиона лева без ДДС за срок от 5 години.

Референдумът в Златоград каза „не“ на заем от 1.7 млн. лв. за кооперативен пазар

С 1650 гласа "НЕ" и само 150 гласа "ЗА" златоградчани отхвърлиха намерението на кмета на Златоград Мирослав Янчев (ГЕРБ) да построи със заем нов кооперативен пазар в града с кредит от 1.7 млн. лв.

Още за новините

Какво ни очаква с либерализацията на енергийния пазар за бита

Какво ни очаква с либерализацията на енергийния пазар за битови потребители? Каква е логиката да съществуват търговци на електроенергия между операторите и потребителите и как продаваната от тях енергия ще бъде по-евтина? Как ще се случи всичко това? Какво да имате предвид, когато си изберете търговец? За всичко това и още теми, свързани с енергийния пазар, разговаряме с Велин Величков, регионален мениджър на „КЕР ТОКИ ПАУЪР“ ЕАД.

Воден спасител: Морето е най-опасно от 1 до 15 август

Морето е най-опасно за плажуващите от 1 до 15 август, когато се появява мъртво вълнение със западен вятър. Това заявява водният спасител от Варна Красимир Керанов. Тази година и температурата на водата, и на въздуха край морето са по-високи в сравнение с предходните лета и се очаква тенденцията за по-горещо време да се запази до края на сезона.

Няма ли влак и автобус, няма и устойчиво развитие

Пътуващите с междуселищни автобуси и пътнически влакове хора не са много. Но пък тия, които го правят, се сблъскват с тъжна реалност – транспортните връзки непрекъснато намаляват. Процесът е траен от зората на демокрацията, силен тласък му даде ковид пандемията. Жизнен стандарт, устойчиво развитие, екология, нормален живот без обществен транспорт? – Забрави!