BG | EN

„Аз съм бъг в системата“, или един ден на Иван Гешев в родопското с. Осиково

Иван Гешев получава подарък от кмета на Осиково Велин Палигоров
Снимка: Зарко Маринов

На 21 февруари, в деня, в който Върховната административна прокуратура (ВАП) образува преписка за незаконосъобразно увеличение на цената водата в област Смолян, в с. Осиково неочаквано пристигна главният прокурор Иван Гешев.

Визитата на Гешев не бе обявена предварително, но за кмета на селото Велин Палигоров и жителите му не е била изненадваща, защото го очакваха с пита и подаръци. Седмица по-рано кметът с четири мандата, три от които като кандидат на ГЕРБ, изпрати предупреждение до главния прокурор, КЕВР и „ВиК“ – Смолян, че селото обявява гражданско неподчинение, подкрепено със 127 подписа и няма да плаща вода от 1 февруари.


Заедно с Гешев в селото дойдоха говорителят на главния прокурор Сийка Милева и окръжният прокурор на Смолян Недко Симов. Там се оказа и общинският съветник и бивш кмет на община Девин от ГЕРБ Красимир Даскалов.

Срещата с главния прокурор оставя усещането за подчертан политически и предизборен контекст. Основание за подобни подозрения са два видеозаписа, публикувани в социалните мрежи. Според съобщението на Върховната апелативна прокуратура материалите по преписката са изпратени на Софийска градска прокуратура (СГП) във връзка с образуваното административно дело за отмяна на новите цени на водата, утвърдени с решение на КЕВР от 30.12.2022 г. в СГП. То бе заведено от областния лидер на ГЕРБ и кмет на Смолян Николай Мелемов.

„Искам да помогна, и аз съм от село“


Пред жителите на Осиково главният прокурор се ангажира да направи всичко, което може, за да бъде отменено решението на КЕВР и цената водата за жителите на селото да стане по-ниска. „Аз в София ще поема ангажимент, да говоря с колегите за делото в КЕВР. Ще говоря с хората от Софийската прокуратура, за да може да се отмени цената., обещава Гешев. Аз ви казвам какво мога да направя, какво ще направя и какво се ангажирам. Сега… какво ще стане, Божа работа! Не съм дошъл тук да ви обещавам и да ви свалям звезди“, каза още главният прокурор с уточнението, че не е политик, а професионалист.

Срещата на Иван Гешев с жители на село Осиково
Снимка: Зарко Маринов

„Искам да помогна с каквото мога, каза Гешев. И аз съм от село“, погали емоциите на събралите се той. От залата поставиха и друг въпрос – за дървата за огрев.

„Последния ден, 240 души, народни изедници, казват се народни представители, 240 души приеха закон да лишим селцата да добиват дърва“, каза възрастен мъж. „Чукаш на отворена врата“ – отвърна му главният прокурор.

Иван Гешев като бъг в системата

В познатия си стил Гешев заяви, че случайно е станал главен прокурор. И сподели какво му казал негов приятел: „Ти си бъг в системата, не пасваш на системата, случайно си станал главен. На други места, в други времена това не би се случило“.

Да, този приятел на Гешев може би е прав. Главен прокурор, който ходи по селата и обещава намеса на прокуратурата при определяне на цената на водата, наистина е бъг в системата.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

monsterid
Зарко Маринов
Зарко Маринов е редактор и разследващ журналист в "Отзвук.БГ" - Смолян. Завършил е "Българска филология" във Великотърновския университет и "Хардуерни и софтуерни системи" в Пловдивския университет. Автор е на стотици разследвания и критични публикации за злоупотреба с власт и корупция в местната власт, заради което е подлаган на тормоз и преследване. Натискът върху него е отразен и в доклад на Държавния департамент на САЩ през 2019 г. Бил е народен представител от "Демократична България" в 48-ото Народно събрание.

Още от автора

Референдум дали да се строи пазар със заем е насрочен в Златоград

На 9 юли т.г. в община Златоград ще се проведе референдум, на който гражданите ще се произнесат дали искат да се изгради нов кооперативен пазар в града и дали изграждането му да се финансира с кредит от 1.7 млн. лв.

Фирма с 500 лева капитал „спечели“ обществената поръчка за Планетариума в Смолян

Вписаната на 20 февруари 2023 г. в Търговския регистър фирма с 500 лева капитал "ПСП-СТЕЗА" ЕООД е определена за изпълнител на обществената поръчка за доставка и монтаж на...

Община Смолян продава за 50 хил. лв. възрожденска къща, паметник на културата

За две минути и без дискусии Общинският съвет на Смолян взе решение да продаде на търг с тайно наддаване за 41 260 лева(без ДДС) част от Папардовата къща в кв. „Райково“, която е паметник на културата.

Още за новините

Има ли прикрита проверка на КПКОНПИ срещу заместник-главния прокурор Борислав Сарафов?

Снимки на заместник-главния прокурор и шеф на Националната следствена служба Борислав Сарафов пред ресторант „Осемте джуджета“ (вече затворен) публикува Антикорупционният фонд. Снимките са били получени в организацията от неизвестен...

Обещанията за спешен ремонт на пътя Мъдрец – Гълъбово останаха само на хартия (видео)

Три протеста и обещанията на четирима министри се оказаха недостатъчни, за да бъде ремонтиран един от най-натоварените пътища в страната - Мъдрец – Гълъбово. Това е печалната равносметка на Станислав Габровски, кмет на с. Обручище, жителите на което са едни от най-потърпевшите от лошото състояние на пътя. Той се притеснява най-вече за моста до селото, чиито ремонт е неотложен.

Ремонтът на галерията в Силистра: и покривът тече, и Общината е осъдена заради подбора на изпълнителите

Ремонтът на Художествената галерия на Силистра трябваше да приключи още в края на миналата година. Това е трети опит за изпълнението му, но вместо като в приказките да е успешен, проектът вече е извън срока за приключване, а качеството му предизвика поредица от въпроси.