АЕЖ призовава: четете качествена българска и чужда преса

Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ) обяви в своя позиция, че е изненадана от апела „да спрем да четем чужда преса“, отправен от министъра на отбраната и бивш служебен премиер Стефан Янев. Във вторник, коментирайки напрежението по руско-украинската граница, Янев заяви пред депутатите от парламентарната комисия по отбрана: „Да намалим напрежението, да спрем да четем чужда преса, да спрем със спекулациите“. 

АЕЖ изразява категорично несъгласие с тази част от призива, в контекста на усложнената международна обстановка. Ограниченото потребление на чужди медии не е лек срещу напрежението по оста НАТО – Русия, се посочва в позицията.  

Търсенето на качествени източници на информация е силно оръжие срещу дезинформацията.

Умението за отсяване на фактите от твърденията и новините от дезинформацията се формира с четене и съпоставяне на множество източници, а не с ограничение до един и то посочен от държавната власт. Вторият подход е подходящ за тоталитарни режими, но не и за гражданско общество във време на демокрация, заявяват от АЕЖ-България. 

Професионалната журналистика трябва да бъде ценена и насърчавана,

а гражданите и политиците да я потребяват, а не да затварят кръгозора си. Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ) отправя призив да се чете качествена българска и по възможност и чужда преса.

Медийната грамотност означава гражданите да могат да подбират тези източници, които им предоставят проверена и достоверна информация, и да филтрират онези, които целят да ги заблудят и манипулират. За съжаление, в България нивото на медийна грамотност е сред най-ниските в ЕС.

Ниското ниво на медийна грамотност е и сериозна заплаха за националната сигурност в условията на хибридна война.

По тази причина НАТО и ЕС полагат значителни усилия в последните години за борба именно с дезинформацията, за проверка на фактите и насърчаване на медийна грамотност. Призивът да не се чете чужда преса е в директно противоречие с политиката на Северноатлантическия алианс, от който България е част и в чийто съвет на министрите Стефан Янев представлява страната ни.   

АЕЖ приветства всички усилия за деескалация и запазване на мира в Европа.

Принос за тази кауза имат всички наши колеги, независимо дали говорят руски, украински, английски, български или друг език, които съвестно вършат своята работа и представят реалността такава, каквато е, пише в заключение в позицията на АЕЖ-България.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам