BG | EN

АЕЖ очаква Конституционният съд да бъде сезиран за промените в Закона за защита на личните данни

Асоциация на европейските журналисти лого
Илюстрация: АЕЖ – България

Народното събрание преодоля в сряда със 127 гласа “за”, един “против” и четирима “въздържали се” ветото на президента върху част от Закона за личните данни. Държавният глава върна за ново обсъждане част от измененията след призив на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) – България и други организации, които смятат, че въпросните законови текстове създават предпоставки за неправомерно ограничаване на свободата на изразяване и биха могли да доведат до цензура и автоцензура.

От Асоциацията днес припомниха, че тъй като въпросът е от първостепенна важност за журналистите и медиите, АЕЖ вече разговаря с председателите на двете най-големи парламентарни групи – ГЕРБ и БСП, като изложи мотивите си поотделно пред лидера на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов и пред председателя на тази на БСП – Корнелия Нинова. Представители на асоциацията присъстваха и на заседанието на ресорната парламентарна комисия по Вътрешна сигурност и обществен ред, на която получиха възможност да се изкажат пред депутатите.

АЕЖ-България внесе свое становище по законопроекта още при самото му предлагане от Министерски съвет през май 2018. Благодарение на предложенията на неправителствени организации като Програма “Достъп до информация” и Асоциацията на професионалните фотографи, както и на медии, се постигна значителен напредък по отношение на помиряването на две основни права – правото на защита на лични данни и правото на свободно изразяване. Все пак в окончателния вариант на закона останаха десет критерия, с които журналистите, писателите и научните работници би трябвало да се съобразяват в работата си. Въпреки отпадналото изискване тези критерии да се прилагат кумулативно, а изричното посочване, че трябва да бъдат съобразен само относимите към всеки конкретен случаи, смятаме, че това изискване създава предпоставки за цензура и автоцензура при журналистите.

Предвидените глоби на стойност от до пет хиляди лева биха могли да имат смразяващ ефект върху свободата на изразяване, а също така биха могли да се използват от държавата в лицето на Комисията за защита на личните данни за репресия над неудобни медии и журналисти, припомня още АЕЖ.

От Асоциацията заявиха, че намират за уместно Конституционният съд да се произнесе относно съответствието на измененията в Закона за личните данни с Конституцията и изразиха готовност да внесат становище, в случай че тази инстанция бъде сезирана от някой от имащите право на това. Заявка, че Конституционният съд ще бъде сезиран от една пета от депутатите, е поела Корнелия Нинова по време на срещата с членовете на Асоциацията. Конституционният съд би могъл да бъде сезиран по този въпрос и от други институции, посочени в Конституцията, припомнят още от АЕЖ.

Асоциацията на европйските журналисти – България посочва още, че ще очакват допълнителни гаранции относно прилагането на Закона и помиряването на правото на защита на личните данни с правото на свободно изразяване в подзаконови нормативни актове. „Ще продължим да следим за баланса между двете права и ще реагираме, включително и с уведомяване на международните си партньори, ако констатираме, че защита на лични данни се използва за неправомерен натиск над журналисти“, заявяват от АЕЖ.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Най-четени: Още за новините

Още от автора

Никой не иска да ремонтира фекалната тръба във Варненското езеро

Нито една оферта не е била подадена в търга за ремонт на канализационната тръба пресичаща Варненското езеро, която трябва да бъде закопана на 3.5 м. под дъното му. Невъзможността за започване на ремонта блокира друг проект, по който вече са платени авансово 430 млн. лв.

Съдебният съвет откри втора процедура по отстраняване на главния прокурор Иван Гешев

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) единодушно откри втора процедура по предсрочно отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. То бе поискано от четирима членове на съвета и бе провокирано...

Прокуратурата разследва престъпление по служба в Община Сунгурларе

Претърсване и изземване се извършват в момента в сградата на Община Сунгурларе по досъдебно производство, провеждащо се под надзора на прокурор от Окръжна прокуратура - Бургас.

Още за новините

Изненадващ обрат – прокуратурата е възобновила делото за пране на пари срещу близкия до Борисов Бейзат Яхя

Прокуратурата е възобновила разследването за пране на пари срещу близкия до Борисов политик и бизнесмен от Делиормана Бейзат Яхя, бивш шеф на ловното стопанство „Паламара“.

Има ли прикрита проверка на КПКОНПИ срещу заместник-главния прокурор Борислав Сарафов?

Снимки на заместник-главния прокурор и шеф на Националната следствена служба Борислав Сарафов пред ресторант „Осемте джуджета“ (вече затворен) публикува Антикорупционният фонд. Снимките са били получени в организацията от неизвестен...

Обещанията за спешен ремонт на пътя Мъдрец – Гълъбово останаха само на хартия (видео)

Три протеста и обещанията на четирима министри се оказаха недостатъчни, за да бъде ремонтиран един от най-натоварените пътища в страната - Мъдрец – Гълъбово. Това е печалната равносметка на Станислав Габровски, кмет на с. Обручище, жителите на което са едни от най-потърпевшите от лошото състояние на пътя. Той се притеснява най-вече за моста до селото, чиито ремонт е неотложен.