АЕЖ обявява инициатива #БезПорноЖурналистика

Асоциацията на европейските журналисти – Българя призова институции, организации, политически партии и други организации да се присъединят към инициативата #БезПорноЖурналистика.

Всички те могат да изпратят съобщение на електронен адрес bezporno@aej-bulgaria.org. С изпращането на съобщението те се ангажират, че няма да рекламират в сайтове и други медии, разпространяващи клевети и компромати.
„Вместо да подкрепяме порно журналистиката, можем да помогнем на безСпорните професионалисти в сектора, пишат от асоциацията в позицията си по повод порнографския компромат, публикуван от сайта ПИК, срещу Борислав Игнатов, кандидат за кмет на столицата , издигнат от Демократична България .

От години АЕЖ работи за тази цел – създаване на общност от журналисти, които вярват в професионалните стандарти и на подходяща среда, в която да работят“, пише още в позицията.

Инициатива #БезПорноЖурналистика, има за цел да ограничи финансирането на подобен тип “журналистика”, заявяват от АЕЖ.

„Въпреки че политическите лица се ползват с по-ниска степен на защита на личния живот, има граници, които не бива да бъдат преминавани, а въпросният материал е далеч отвъд тях, се казва в текста, разпространен до медии и институции. Той обаче засяга не само политическа фигура, а лице, за което се твърди, че е свързано с него и което не е политическа или обществена личност, тоест ползва се с пълна защита на неприкосновеността на личния живот.

Освен че цели да унижи и опозори конкретни хора, деянието е опасно за цялото общество тъй като въпросният материал, чиято автентичност е непроверена и съмнителна, е публикуван като компромат по повод предстоящите местни избори и има за цел да повлияе на предизборните нагласи.

В случая не е налице никакъв обществен интерес, който да може по какъвто и да е било начин да оправдае публикуването на изображенията“.

Според АЕЖ това далеч не е първият случай на грубо погазване на етичните и професионалните стандарти от страна на въпросното издание, ползващо се с благоразположение на политици и представители на съдебната власт.

„Асоциацията на европейските журналисти – България настоява за отговорност от политическите субекти, покровителстващи ПИК, пише в становището. Сайтът се е превърнал в официоз, засипващ с компромати всички критици на властта. И този процес не е едностранен. Не е вярно, че позитивното отношение на сайта към управляващите, е израз на свободната воля на собствениците на сайта. Съществуват данни за финансова мотивация от управляващите към сайта, който разпространява клевети и порнографско съдържание“.

Според информация, публикувана на сайта за договорите с политически партии, сключени по време на кампанията за изборите за Европейски парламент, клиенти на ПИК са четири политически партии – ГЕРБ, Атака, ВМРО и НФСБ. Към момента на сключването на договорите и четирите са част от управляващата коалиция.

„В същото време, съществуват данни, че договори за обслужване с ПИК, сключват държавни и общински институции – най-често през посредници, пише в становището. АЕЖ – България призовава институциите, които имат или са имали договор с този сайт, да направят тази информация публична и да преосмислят споразуменията. АЕЖ ще започне да събира и публикува информация за това кои институции насочват пари на данъкоплатците към подобен сайт“.

Същият призив е отправен и към организациите и частните компании. „Уверете се, че ваша реклама не попада по какъвто и да е начин там, защото не би било добра атестация пред клиентите ви да видят продуктите ви край порнографско или клеветническо съдържание“, призовават от Асоциацията на европейските журналисти – България.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам