АЕЖ: Задържането на журналисти показа притеснителни дефицити в системата на МВР

Случаят със задържаните журналисти Димитър Стоянов от българския сайт Бивол и Атила Биро от румънския Rise Project показа притеснителни дефицити в системата на Министерството на вътрешните работи, написа в специално изявление по темата Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ).

Снимка: АЕЖ – България

Според собствените им свидетелства двамата журналисти са били задържани в нощта на четвъртък срещу петък, заедно с адвокат, по сигнал, който самите те са подали до МВР. Въпреки че според официалната информация на МВР, журналистите не са били арестувани, а само отведени за справка и изясняване на самоличността, действията на органите на реда оставят съмнение за държавен произвол и опит за ограничаване на медийната свобода, посочват от асоциацията.

От АЕЖ допълват, че предоставените от задържаните журналисти заповеди за задържане, които имат характера на официален документ, опровергават твърденията на МВР.  От документите ставало ясно, че Димитър и Атила са били арестувани в 21:00 вечерта и освободени в 4:00 сутринта на другия ден, като посоченото правно основание за ограничаването на техните права е било, че имало данни, че са извършили престъпление.

Според Асоциацията на европейските журналисти в България е притеснително, че изглежда МВР не разполага с процедури, които да следва, когато става дума за журналисти по време на изпълнение на служебните им задължения. Разследващата журналистика играе изключително важна роля в налагането на върховенството на закона в едно демократично общество и правоохранителните органи би трябвало да оказват пълно съдействие на журналистите, а не да ги възпрепятстват, допълват от асоциацията. Изясняването на ситуацията е отнело часове и се разрешило едва след намесата на чуждестранен дипломат – консул на Румъния.

Невъзможността да се получи информация в часовете след задържането, липсата на отговорен служител в цялото министерство, който може да се ангажира с изявление пред медии, предизвика притеснения за опит за репресия над свободата на изразяване, пишат още от АЕЖ и припомнят, че случаят се е превърнал във водеща новина за медиите в Румъния, а на следващия ден достигнал и до едни най-авторитетните издания в света като Ню Йорк Таймс и Вашингтон пост. В същото време отразяването в България, според асоциацията, е закъсняло на фона на медийната реакция в северната ни съседка.

АЕЖ обръща внимание и на факта, че до сутринта след задържането главният секретар на МВР Младен Маринов (номиниран за следващ вътрешен министър) не е бил уведомен от подчинените за случая, което според журналистическата асоциация говори за сериозно подценяване на казуса и за непознаване на деликатността на ограниченията, които полицията би могла да налага на журналисти.

В заключение, от Асоциацията на европейските журналисти в България посочват: „Като професионална асоциация ние нямаме никакви съмнения относно нуждата от журналистически разследвания и ползата, която носят на обществото и ще работим тази нужда да се осъзнае от колкото се може повече представители на българското общество, които да развият нетърпимост към всеки опит за ограничаване на тази важна част от журналистическата професия.“

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам