АЕЖ-България: Първата жертва във всяка война е истината

Асоциацията на европейските журналисти – България се обърна днес към медиите и гражданите на страната с призив да следят за истината. Известно е, че тя е първата жертва във всяка война и елиминирането ѝ прави войната възможна. Затова е и толкова важно да бъде пазена, посочват журналистите.

Всички трябва много внимателно да проверяваме всяка информация, която публикуваме или споделяме. Даването на гласност на невярна информация често обслужва онези, които желаят война. Затова да внимаваме да не се превръщаме в оръжие на дезинформацията, призовава журналистическата асоциация.

АЕЖ припомня, че медиите имат отговорност да представят фактите, а не да легитимират еднакво всички гледни точки. Те не трябва да допускат жертвата да бъде обвинявана наравно с агресора за причиненото ѝ страдание. 

Важно е да не се повтаря безкритично реториката на агресора, пише още в позицията. В стила на Оруеловото “войната е мир”, той нарича окупационните си войски “миротворци”, а войната “военна операция за обезоръжаване”. Ето защо остро възразяваме срещу опита на българския министър на отбраната Стефан Янев да омаловажи войната срещу украинския народ, но и срещу ценностите на Европа и модерния свят, която започна днес, пише АЕЖ-България. От Асоциацията определят като абсурдно министър на страна членка на НАТО и ЕС да се позовава на речта на Владимир Путин, за да казва на медиите как трябва да наричат случващото се в Украйна и припомнят, че министър Янев вече призова българите да не четат чужди медии, тъй като тези медии внушавали, че в Украйна ще има война. Настояваме премиерът Кирил Петков и президентът Румен Радев да вземат отношение по изказванията на Янев и да посочат това ли е българската официална позиция – война ли е това, военна операция ли е, или мироопазваща мисия, категорични са журналистите. 

Асоциацията на европейските журналисти от самото си създаване през 50-те години на 20-и век е организация, която отстоява европейските ценности, свободата на словото и достоверността на фактите. Организацията се ангажира да продължи да го прави с убеждението, че Европа ще устои и ще се противопостави на поредния диктатор, решил, че човешкият живот е без значение и че народите нямат право да живеят свободно и сами да определят съдбите си.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам