АЕЖ-България: Провалът в борбата срещу престъпността и корупцията застрашава и журналистите

Изображение: aej-bulgaria.org

Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ) категорично осъжда нападението над репортера на предаването “Господари на ефира” Димитър Върбанов, съобщи организацията в официална позиция, публикувана на сайта й днес.

От АЕЖ припомнят, че кореспондентът на предаването във Велико Търново е бил бит в сряда от трима души заради свое разследване за склад, предлагащ продукти с изтекъл срок на годност. Още през юни месец той алармира областната дирекция на БАБХ, икономическа полиция и прокуратурата за нередностите, които е открил. От тогава няма адекватна и видима реакция от институциите, въпреки, че от представените обстоятелства е видно, че журналистът е защитавал обществения интерес, като е сигнализирал за опасна за обществото практика.

Това е поредният случай, когато при журналистическо разследване, единствените последици са не за предполагаемите нарушители, а за самите разследващи журналисти, пише още в позицията на организацията.

От там се обръщат отново и към скорошния случай с журналист от сайта Биволь Димитър Стоянов и румънският му колега Атила Биро, които бяха задържани от полицията, по време на тяхно разследване за предполагаемо унищожаване на документи, доказващи корупция в особено големи размери. Случаят получи сериозен международен отзвук и предизвика притеснения за свободата на изразяване в България.

АЕЖ съобщава, че в сряда, деня на нападението над Върбанов, шест авторитетни международни организации са се обърнали с отворено писмо към премиера Бойко Борисов заради инцидента със Стоянов и Биро.

„Все по-видно е, че провалът на институциите в борбата срещу организираната престъпност и корупцията се превръща и в заплаха за журналистите, разследващи подобни случаи“, пише в позицията си Асоциацията на европейските журналисти – България и настоява за бързи действия за наказване на извършителите на побоя на Върбанов, както и за адекватни мерки за защита на журналистите от насилие.

От АЕЖ припомнят, че само преди около година Димитър Върбанов бе заплашван от друго лице, обект на негово разследване, което е показателно за условията, в които се налага да работят разследващите журналисти в България.

АЕЖ е партньор на Съвета на Европа и сигнализира тази институция за подобни случаи на насилие над журналисти.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам