АЕЖ – България осъди остро атаката на Валери Симеонов срещу журналисти

Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) – България, осъди атаката на зам.-председателя на Народното събрание Валери Симеонов срещу журналисти от Би Ти Ви. В студиото на БНТ, Симеонов обвини в корупция двама журналисти от Би Ти Ви и ги заплаши с привикване от прокуратурата.

Журналистическата организация излезе с позиция, след като Симеонов заяви в сутрешния блок на БНТ, че директорът на новините на Би Ти Ви Венелин Петков и водещият Антон Хекимян са корумпирани, защото не дали трибуна изявления на съдружника на Васил Божков в „Ефбет“ Цветомир Найденов за негови престъпни схеми.

Миналата седмица бизнесменът Цветомир Найденов обвини Би Ти Ви, че не е оповестила данните от папка, която той е предоставил на медията през декември.

Сигнал с твърдения, че Би Ти Ви и „Дневник“ не са публикували предоставена от него информация, бе получен и в АЕЖ от Найденов, посочват от журналистическата асоциация.

След разглеждане на случая АЕЖ застана зад позициите, публикувани от „Икономедия“ АД и „БТВ медиа груп„. В подробно изложение „Дневник“ обясни, че ролята на журналистиката е да проверява фактите, а не да се превръща в „пощенска кутия“ за едностранчиви твърдения в бизнес или други спорове, както и че след проверка се оказало, че част от твърденията на Найденов не отговарят на истината.

Според АЕЖ – България, по никакъв начин не може да се приеме, че става дума за прикриване на информация, при условие че разкритията за предполагаемата престъпна дейност на Васил Божков и действията на прокуратурата бяха широко отразени от тези и други медии. Журналистите не могат да бъдат обвинявани в укривателство. Функция на журналистиката е да събира, проверява и оповестява проверена информация, която е от висок обществен интерес. Журналистите не могат да се използват за решаване на корпоративни спорове.

Далеч от доказани са и днешните обвинения на Валери Симеонов, комуто е удобно да атакува журналисти, скрит зад властовата си позиция и депутатския имунитет, посочват от Асоциацията и припомнят, че това е поредната подобна проява на този политик, но вероятно е и част от целенасочена атака срещу две все още критични медийни групи. Тази атака е част от голямата война за овладяване на медийния сектор. Известно е, че „Икономедия“ не за първи път става обект на репресивни действия от страна на държавни институции, а атаката срещу Би Ти Ви трябва да се разглежда в контекста на случилото се с другите две телевизии с национално покритие, както и на несигурността около промяната в собствеността ѝ, счита АЕЖ – България.

Асоциацията категорично застава в защита на журналистите и правото им на редакционна независимост. АЕЖ ще информира за случващото се и международните си партньори, се посочва още в изявлението.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам