АЕЖ – България: Назначаването на Емил Кошлуков начело на БНТ е удар срещу обществената телевизия

Неприличният жест, който Емил Кошлуков си позволи в ефир стана повод за искане на оставката му.
Илюстрация: Скрийншот от „Нова телевизия“

Асоциацията на европейските журналисти – България рапространи остра протестна позиция срещу решението на Съвета за електронни медии да назначи Емил Кошлуков за временно изпълняващ длъжността генерален директор на Българската национална телевизия.

„В цял свят се гледа с подозрение на прескачането от политиката в журналистиката и е абсолютно несъвместимо със статута на БНТ като обществена телевизия да бъде управлявана, макар и временно от човек с биографията на г-н Кошлуков“, се казва в позицията.

Според разпространения текст още по-притеснително е, че Кошлуков е дошъл в БНТ след деклариран стаж в телевизия “Алфа” на партия “Атака”, чийто лидер има три присъди за хулигански прояви. А идеологията на партията би могла да се определи като екстремистка и антиевропейска.

„Tози избор оставя съмнение, че позицията на генералния директор на обществената медия е зависима от интересите на управляващата коалиция, от която тази партия е част, се казва още в позицията на Асоциацията на европейските журналисти – България. И това се случва в период преди избори, което е сериозна опасност за безпристрастността на медията“.

Според журналистическата организация самият престой на Кошлуков в националната телевизия вече е белязан от непрофесионални журналистически практики, кулминиращи с неприличен жест в ефир.

„Днешното решение на СЕМ може да бъде сравнено с подобен неприличен жест към свободата на словото и към цялото българско общество. АЕЖ настоява СЕМ бързо да преразгледа решението си, което би довело до още по-голяма имиджова щета за телевизията след осъждането на досегашния генерален директор, избран от Съвета за електронни медии“, завършва позицията, разпространена от Асоциацията на европейските журналисти – България.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам