BG | EN

АДФИ е съставила пет акта на кмета Николай Мелемов

Николай МелемовСнимка: Община Смолян

Пет акта е съставила Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) на кмета на Смолян Николай Мелемов по време на извършената проверка в периода декември 2016 г.- август 2017 г. Ревизията е продължила 109 дни и е била със задача да провери обществените поръчки, свързани със сметосъбирането и изразходването на средствата от такса битови отпадъци. Проверката е трябвало да даде и отговор на въпроса дали дейностите по сметосъбирането са довели до финансовите проблеми на Общината, както и дали към края на м.г. са били законосъобразни поетите нови ангажименти за разходи от общинския бюджет.

Според публикация в сайта „Отзвук“ единият от актовете на Мелемов е заради непрекратени 97 договора, сключени преди 1 януари 2014 г. за над 31 милиона лева. Според Закона за публичните финанси кметът на общината е трябвало да прекрати всички договори, сключени преди 1 януари 2014 г., ако няма изпълнение по тях през последните три години.

Сред непрекратените договори проверяващите посочват тези с по-големи суми – с ЕТ „Григор Щерев” от август 2007 г. на стойност близо 4 млн.лв. за инженеринг на ул. „Борова гора”, с ЕТ „Манол Чернев” пак от август 2007 г. на стойност пад 4 млн.лв. за инженеринг, проектиране на ул. „Заводска“, ул. „Превала“ и ул. „Младост“, с „Еко Традекс Груп“ от април 2009 г. за над 3 млн. лв. за реконструкция и модернизация на депото за твърди битови отпадъци – II етап, с „ИСА-2000“ от септември 2007 г. на стойност 3.5 млн. лв. за инженеринг на ул. „Маестро Атанасов“, с ЕТ „Георги Панайотов все от август 2007 г. за близо 1.6 млн. лв. за инженеринг на ул. „Ив. Карастойков“ – I етап.

С влизане в сила на Закона за публичните финанси кметът на общината е следвало да предприеме действия за прекратяването им, е записано в доклада на АДФИ.Нещо повече – нспекторите на агенцията са открили пряка връзка между договорите на Общината с „Титан“ и тежкото й финансово състояние. „В резултат на извършения анализ може да се направи извод, че дейностите, свързани с битови отпадъци в Община Смолян, извършвани от дружествата „Клинър“ и „Еко – Титан Груп“ по сключени договори през 2006 г., 2007 г. и 2008 г. са довели до финансовите затруднения на общината през 2015 г. – пише още в доклада на финансовата инспекция.

Още новини от Смолян четете в „Отзвук“.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините