Адресът на фирмата-получател на отпадъците, задържани на “Капитан Андреево“, е фиктивен

Снимка: МОСВ

Българската фирма, посочена като получател на задържаните шест тира с отпадъци на ГКПП „Кап. Андреево“ е регистрирана в пловдивското село Марково, но на адреса й никой не е чувал нито за фирмата, нито за хората, посочени като управители. Това е установила проверка на място, направена от журналисти от Радио Пловдив.

Камионите превозват полимерни материали и чували с отпадъчни изрезки, обяснява днес главният експерт по управление на отпадъците в РИОСВ в Хасково Петър Стаматов. По думите му товарът се води отпадъци, а фирмата, която трябва да ги приеме, няма регистрационни документи или разрешително за извършване на дейност с отпадъци.

Според експертите обаче полимерите не са били предназначени за изгаряне. Ако собствениците на фирмата не уредят документите си според регламента, камионите ще бъдат върнати на турската фирма.

БНР цитира експерти, че „санкция в случая не може да има, защото към Турция нямаме юридическа възможност, а пък за българската фирма без договор не можем пък да докажем, че е получател действителен на отпадъците“.

На адреса на фирмата-получател на задържаните отпадъци в село Марково живеят хора, които твърдят, че нямат нищо общо с дружеството е показала журналистическа проверка на място. На посочения адрес в селото в момента живее семейство, закупило имота преди повече от година, а предишният собственик се е преместил в село Храбрино, обяснила кметът на Марково Десислава Терзиева.

По думите й хората, чиито имена фигурират като управители на фирмата, никога не са пребивавали в селото.

Според нея разследващите органи трябва да установят как и защо са получили адресна регистрация. Терзиева посочва още, че в Марково има регистрирани над 300 фирми, а причината е по-ниският размер на данъците в община Родопи.

В създаването на „ДЕПА-ИМПОРТ- ЕКСПОРТ“ ООД през 1999 година участват петима турски граждани, показват данните от Търговския регистър. Фирмата, която се представлява от 7 управители, е регистрирана с широк спектър на търговска дейност.

Дружеството от 7 години не упражнява никаква дейност, е обяснил пред „Хоризонт“ един от 7-те управители Али Авджъоглу. По думите му фирмата никога не се е занимавала с отпадъци, а за въпросната стока не са уточнявани никакви документи.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам