BG | EN

Административният съд в Смолян образува дело за неотразени преференции при вота

Адриан Петров
Снимка: „Отзвук“

В Административния съд вСмолян е образувано дело по жалба на зам.-областния управител и кандидат за общински съветник Адриан Петров (ГЕРБ) за неотразени преференции в една от секциите на територията на града. Това съобщи регионалното издание „Отзвук„.

В жалбата си Петров посочва, че той и семейството му са гласували в избирателна секция № 213100011 – в града. Семейството му се състои от пет члена, но в протокола срещу неговото име не е отразен нито един преференциален глас, като счита, че това не отговаря на действителността.

Делото вече е разпределено на съдия-докладчик и предстои да бъде насрочено.

Изданието припомня, че Адриан Петров е бил 17-ти в листата за общински съветници на ГЕРБ. Според протокола на Общинската избирателна комисия (ОИК) са му признати 179 преференции, които се оказват недостатъчни той да получи мандат за съветник.

Първоначално жалбата му е била изпратена до Общинската избирателна комисия, а от там е препратена в съда по компетентност. Предстои съдебният състав да извърши проверка във всички протоколи на секционните комисия и да установи дали са коректно отразени преференциите за Петров. Няма да се отварят чували с бюлетини, посочват от Административния съд, цитирани от „Отзвук“.

Съгласно нормата на чл. 459, ал. 5 от Избирателния кодекс, съдът насрочва делото в 7-дневен срок от получаване на жалбата, като разглеждането й не спира изпълнението на решението, освен ако не постанови друго.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините