BG | EN

Административният съд отмени текст от Наредбата за гробищните паркове на Община Севлиево

Снимка: pixaby.com

Административният съд в Габрово е отменил като незаконосъобразен текст от Наредбата за гробищните паркове и погребално обредната дейност на територията на община Севлиево, приета с решение на общинския съвет през септември 2013 г.

Отмененият текст е от чл. 19 на наредбата, в който е посочено, че „Отварянето на гроб преди навършване на 8 години от последното погребение може да става с разрешение на Прокуратурата, по искане на близките на покойник или на съдебните органи“.

По информация на регионалното издание „Севлиево нюз“, съдът е приел, че чл. 19 в този му вид, противоречи на чл. 157, ал. 3 от НПК, който гласи: „Изравяне на труп се допуска по нареждане на съда или на прокурора в присъствието на вещо лице – съдебномедицински експерт“, т. е. не може да става по искане на роднини. Чл. 19 е в разрез и с Наредба 2 на Министерството на здравепозването, съгласно който „Изравянето на трупове на починали или на останките им преди изтичане на 8 години от погребването се допуска само по нареждане на съда или на прокурора и по реда и при условията на чл. 157 от Наказателно-процесуалния кодекс /б.ред. в присъствието на прокурор или съдебно-медицински експерт/ и след писмено уведомяване на съответната регионална здравна инспекция“.

Отмененият текст е бил протестиран от районния прокурор на Севлиево Тихомир Петков като несъответстващ на българското законодателство, а съдът е приел възраженията на прокуратурата, като постановява, че с гласувания текст общинският съвет „е допуснал съществени нарушения  на формата, както и на материалния закон“, с което той става незаконосъобразен, заради което се налага да бъде отменен, допълва изданието.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините