BG | EN

Административният съд обяви за недопустима жалбата на двама общински съветници срещу сделката за „Дупката“ във Варна

Снимка: pixabay.com

Административният съд във Варна е обявил за недопустима жалбата на двама общински съветници, атакували в съда решението, с което Общински съвет – Варна упълномощи кмета на града да купи т.нар. „Дупка“ в центъра на Варна за 43 млн. лв. от държавния бюджет. Това става ясно от съобщение, публикувано в официалната страница на съда в интернет.

С процесното решение, пише в съобщението, е одобрена изготвената от независим оценител пазарна оценка, имаща за обект определянето на пазарната стойност на 100 % от собствения капитал на „Централен универсален магазин Варна” АД в размер на 43 244 000 лв.  и се упълномощава кметът на община Варна да предприеме всички действия за осигуряване на необходимите средства, чрез отправяне на искане за целево финансиране от държавния бюджет. Жалбоподателите са поискали отмяна на оспорения акт като незаконосъобразен, както и отмяна на допуснатото с него предварително изпълнение.

След извършването на проверка, съдът намерил жалбата за процесуално недопустима. В определението си съдът посочва, че жалбата е подадена от Г.А.Г. и К.Т.К.  в качеството им на общински съветници в Общински съвет – Варна. Обжалваното решение е прието именно от общинския съвет, действащ като колегиален орган, към чийто състав принадлежат  включително и двамата жалбоподатели. Правото на оспорване срещу всички административни актове, включително тези постановени от общинските съвети, е предоставено на областните управители,  на кметовете на общини и на прокуратурата. Отсъствието  за общинските съветници Г. и К. на процесуално право на жалба се явява достатъчно основание  за недопустимост  на жалбата им. Затова съдът е оставил без разглеждане жалбата.

Определението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 7-дневен срок от съобщаването му на двамата жалбоподатели.

Преди няколко дни, на пресконференция във Варна, и съпредседателите на „Демократична България“ – Христо Иванов (ПП „Движение Да България“) и Атанас Атанасов (ПП „ДСБ“), Владислав Панев (ПП „Зелените“) заявиха, че предприемат конкретни правни действия с цел незабавното спиране на сделката на Община Варна за покупка на „ЦУМ – Варна“ АД за над 43 милиона лева от Георги Гергов. „Демократична България“ сезира Областния управител на Варна и Окръжната прокуратура – Варна. От обединението настояват Областният управител да упражни правомощията си и да върне Решението на Общинския съвет за покупка на „ЦУМ – Варна“ АД за ново обсъждане или да оспори законосъобразността му пред Административен съд – Варна, и да иска от Административния съд да спре предварителното изпълнение на Решението на Общинския съвет; Окръжната прокуратура в рамките на правомощията си за общ надзор за законосъобразност на административните актове, да подаде протест пред Административен съд – Варна, да оспори законосъобразността на Решението на Общинския съвет – Варна и да иска спиране на предварителното му изпълнение.

От „Демократична България“ обявиха намеренията си да сезират Европейската комисия за неправомерна държавна помощ, в случай, че сделката не бъде спряна и бъде завършена.

Против спорната сделка се обявиха общинските съветници от БСП във Варна. На национално ниво левицата излезе с остра позиция на Изпълнителното бюро, с която висшият орган на партията на практика се разграничи от съпартиеца си и лидер на областната структура в Пловдив Георги Гергов, а регионалното издание „Под тепето“ разкри, че най-остро срещу осигурените държавни пари за областният лидер на БСП скочили членовете на клуб „Лява автентичност” към Градския съвет на БСП- Пловдив.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините