BG | EN

Административният съд е отхвърлил жалбата на Поморие срещу новата цена на водата

Снимка: община Поморие

Административният съд в София е отхвърлил жалбата на Община Поморие срещу новата цена на водата.

Кметът Иван Алексиев е съобщил новината пред Радио Бургас.

В общинската жалба се искаше отмяна на решението на Комисията за енергийно и водно регулиране за цената в област Бургас и конкретно за Поморие. 

Тя бе във връзка с позицията на Асоциация по ВиК – Бургас (АВиК-Бургас) и твърдението, че увеличението на ВиК услугите и предстоящите инвестиции, залегнали в Бизнес плана за 2022 – 2026 г. в област Бургас са приети единодушно и без забележки от членовете на асоциацията, сред които е и Община Поморие.

„Цената на водата е увеличена заради бъдещи инвестиции, но по предложената Подробна инвестиционна програма на „ВиК“ ЕАД – гр. Бургас, единствено Община Поморие гласува „против“ с мотиви, че тя не отразява реалните проблеми на общината във ВиК сектора. Направените от мен предложения не бяха приети на общото заседание на АВиК-Бургас, а Общински съвет Поморие не е одобрявал цени на услуги, предоставени от ВиК Бургас“, каза през август кметът Алексиев.

В развоя по темата след надигналото се недоволство на общините бе предоставена възможност да избират корекция на инвестиционния план на водното дружество между 7 варианта, припомня Радио Бургас. Те са внесени в Общинския съвет, така, както изисква процедурата, но решение не е взето по тях. Иван Алексиев коментира, че и седемте варианта всъщност са едни и същи и се въртят около една и съща цена при все , че не решават проблема.

„В момента реално всички жители на област Бургас си плащат водата на високата цена така, както беше предвидена. Очакваме по-сериозно отношение от страна на ВиК-Бургас. Видяха, че има напрежение-трябваше да направят едно коректно точно предложение. Да си сложат разходите, приходите. Слагат инвестиции, които са по оперативна програма-защо? Аз не виждам община, която да седне да им гледа предложенията и да ги гласува, казва още Иван Алексиев, цитиран от бургаското радио. “ 

За 8 декември е насрочено събрание на ВиК асоциацията за Бургаска област, но темата за цената на водата не е включена в дневния ред, показва проверка на БНР-Бургас.  

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините