BG | EN

Съдът потвърди избора на Йордан Йорданов за кмет на Добрич

Йордан Йорданов – кмет на община Добрич Снимка: „Пронюз“ – Добрич

Административният съд в Добрич потвърди решението на Общинската избирателна комисия(ОИК) от 6 ноември т.г. за избор на Йордан Йорданов, издигнат от Местна коалиция ДБГ (ДБГ, ИТН, НДСВ, ССД, ГН, ВМРО-БНД) за кмет на община Добрич.

Делото бе заведено в Административен съд – Добрич, по жалба на кандидата за кмет Красимир Николов(ГЕРБ), който остана втори на балотажа на местните избори.

Според Николов, действително подадените гласове за него не съответстват на установените като такива в протоколите на секционните избирателни комисии(СИК). Той твърди, че за него са подадени много повече гласове, отколкото са посочени в протокола на ОИК. Неправилно, смята ищецът, са били отчетени и определени недействителните гласове и тези с вот „не подкрепям никого“. Твърди се и, че много от бюлетините, които са недействителни, били посочени като действителни и обратното. 

Затова в хода на делото защитата на жалбоподателя поиска от съда преброяване на бюлетините от 18 секции и, ако се установят сериозни нарушения, повторно преброяване на всички 129 секции. Съдията, обаче, допусна броене само в пет от тях. 

След преброяване на бюлетините в секции 81, 83, 116, 117, 124 съдът определи като неоснователно искането на жалбоподателя и неговия адвокат да бъдат броени бюлетините във всички 129 секции на територията на община Добрич.

Съдът също така отхвърли искането на ищеца да изискат справка за получени жалби и сигнали от Областната дирекция на МВР – Добрич, прокуратурата и Държавната агенция „Национална сигурност“, допълва по темата БТА. 

Според магистратите, при преглед на изборните книжа не се доказват твърденията за груби нарушения при отчитането на вота и съществени разминавания в отразеното в протоколите на СИК и съдържанието на изборните книжа.

В нито един от представените 129 протоколи, вкл. и в изрично оспорените 18 бр. и тези, за които е открито производство по оспорване на истинността им, не се съдържат забележки за нередности или проблеми по отношение на обстановката на провеждане на изборите.  

По делото не са били установени нарушения при отчитането на вота на избирателите във връзка с проведения на 05.11.2023 г. избор за кмет на Община град Добрич, които да са от естество да доведат до друг изборен резултат, заключава съдът.   

В решението на съда се посочва още, че жалбоподателят трябва да заплати и разноските по делото за адвокатско възнаграждение както на Йордан Йорданов, така и на местната коалиция, от която е издигнат, в размер съответно на 2 400 лева разноски по делото за адвокатско възнаграждение на Йорданов и още 1500 лева на Местна коалиция ДБГ. 

Решението на добричкия административен съд може да бъде оспорено пред Върховния административен съд в 7-дневен срок. 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините