Адвокати излязоха на мълчалив протест срещу закриване на районни съдилища

Пловдивски адвокати излязоха на мълчалив протест пред сградата на съдебната палата в града. Снимка: „Под тепето“

Представителите на Адвокатски съвет Пловдив излязоха на мълчалив протест пред съдебната палата в града срещу планираното закриване на районни съдилища в страната. Протест в тоги се проведе и пред сградата на съдебната палата в София.

Повод за недоволството е предвидената радикална промяна за прекрояване на съдебната карта и закриването на районни съдилища, промяна в родовата подсъдност на гражданските, търговските и наказателните дела, известна като Модел 4. С промените достъпът до съд на хората ще бъде изключително ограничен, смятат представителите на пловдивската колегия, цитирани от местното издание „Под тепето„.

В Пловдивска област мярката засяга град Първомай.

Адвокатите в Пловдив тази вечер заявиха, че целта на протеста, обявен съгласно решение на общото събрание на адвокатите в страната, е провокирането на обществен и професионален дебат по отношение на планираната реформа в съдебната система. По думите им до момента са разглеждани няколко варианти за тази реформа, но това е станало в изключително тесен кръг във Висшия съдебен съвет.

„Държим да съобщим, че без адвокатите, без широката правна общност, не би могло да се вземе адекватно решение по отношение бъдещето на съдебната система. Същността на предлагания тъй наречен Модел 4 е съществена промяна на съдебните структури страната и в подсъдността на делата. На първо място ще бъдат закрити голям брой малки районни съдилища. В това по принцип няма нищо укоримо и лошо, стига да е направено достатъчно обосновано и в следствие на проучвания на всички сфери на живота- правен анализ, обществен и социален ефект, демографските въпроси, географската отдалеченост на районите и така нататък. Много голяма част от така закритите съдилища ще станат поделения на най-близкия районен съд, при което командировани съдии ще гледат делата на хората в този район. Това е проблем при отдалеченост на районите. Освен това там ще се разглеждат изключително малък кръг дела, така наречените леки дела и искове в гражданското съдопроизвоздство до 2 хиляди лева. Така всички хор, които завеждат дела за имотите си или парични вземания над 2 хиляди лева, ще трябва да потърсят най-близкия окръжен съд, който ще действа вече като първа инстанция. А апелативният ще е втора. Тук виждаме най-големият проблем. По наше виждане достъпът до съд на хората ще бъде изключително ограничен. Защото ще оскъпи правосъдието. Правосъдието трябва да обсъжда гражданите и обществения интерес. Ние не сме против реформата изобщо- такава трябва и нека да има. Но апелираме за откриване на дебат, да няма затъмнение и тишина по този въпрос, за да не сме обречени после да се питаме „трябваше ли това да се случи”. Това е нашият апел”, обясни адв. Доротея Будакова, изпълняваща длъжността председател на Адвокатски съвет Пловдив в момента.

В дневния ред на заседанието на съдийската колегия на ВСС утре темата ще бъде обсъждана.

 

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Истината струва скъпо.  Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Дарявам