BG | EN

„Флагрантно тричане“ – адвокатите на Георги Георгиев, искат той да не бъде разследван в Стара Загора

Георги Георгиев, обвинен за насилието над Дебора Михайлова при влизането му съдебната зала днес
Снимка: Скрийншот от видео на БНТ

Нови експертизи, изготвени по досъдебното производство срещу Георги Георгиев, обвинен за нанасянето на 21 порезни рани на 18 годишната Дебора Михайлова от Стара Загора, ще променят обвинението към него, съобщиха от Районната прокуратура в Стара Загора, която разследва случая.

Наблюдаващите прокурори обединяват разследванията по двете досъдебни производства (второто за отправени заплахи за убийство към пострадалата) срещу обвиняемия.

Изготвената комплексна петорна съдебномедицинска експертиза е със заключение за нанасяне на средна телесна повреда на ученичката от Ветеринарния техникум с особена жестокост и по особено мъчителен начин. 

Установена е черепно-мозъчна травма, мозъчен оток и лека мозъчна контузия, причинили разстройство на здравето, временно опасно за живота и порезни рани, довели до обезобразяване на лицето и на други части от тялото. Извършени са още тройна комплексна ДНК експертиза и техническа експертиза, събрани са доказателства от разпити на свидетели и от допълнителната съдебномедицинска документация, представена на разследващите от защитата на Дебора Михайлова.

Повдигането на новите обвинения ще се извърши лично от наблюдаващите прокурори в присъствието на защитниците на обвиняемия, който е с мярка за неотклонение „задържане под стража“

Защитата на Георгиев е изпратила до главния прокурор Борислав Сарафов искане за смяна на подследствеността на досъдебното производство, заради (чспоред тях) „безпрецедентния обществен натиск, на който са подложени магистратите и разследващите полицаи от Първо РУ на МВР в Стара Загора“.

„В резултат на това, пише в искането им, не се извършва обективно и безпристрастно разследване в унисон с презумприята за невиновност. Напротив, до момента фактите сочат, че магистратите с вътрешно убеждение, различно от обществени гняв и настроение, са подложени на флагрантно „тричане“ както от медиите, така и от съответните административни ръководители и политически лица“.

Аргументите на защитата на обвиняемия Георгиев, са, че в резултат на това отношение е отстранен от работа доктор Теодор Стаматов, изготвил първоначалната съдебномедицинска експертиза. Отстранен като зам. окръжен прокурор на Стара Загора е Георги Видев, за това че е изразил становище съобразявайки се с доказателствата по делото към онзи момент, че се касае за престъпление от частен характер и е недопустимо налагане на мярка за неотклонение по такива дела.

Политици сезират инспектората на ВСС да извърши проверка на съдебния състав, участвал във въпросното производство, без да съобразява факта, че съдебният му акт е предписан в границите на неговата правораздавателна подготвеност, пише още в становището на защитата на Георгиев. Прогласената от Конституцията на Република България самостоятелност на правосъдната власт изисква при реализиране на своите функционалности съдиите да вземат решенията си по вътрешно разбиране, учредено на закона и обстоятелствата по делото.

Отведен е и наблюдаващия прокурор Десислава Първанова.

На пресконференция от 30 юли т.г. районният прокурор на Стара Загора, заяви, че по нейна инициатива е провела среща с майката на пострадалото момиче, която има качеството единствено и само на свидетел и не се ползва с правата на пострадало лице и не е ясно защо административния ръководител на Районната прокуратура в Стара Загора инициира срещи със свидетели по дела по които не е наблюдаващ прокурор и с каква насоченост са проведените разговори, тъй като очевидно не са протоколирани.

На същата тази пресконференция районният прокурор си позволява да квалифицира деянието и конкретната телесна повреда /по чл. 129 от НК/ без да е наблюдаващ прокурор. Това обстоятелство защитата на Георгиев счита за „недопустима намеса на административния ръководител в разследването и вмешателство във вътрешното убеждения на наблюдаващия прокурор и разследващите в разрез с разпоредбите на Наказателно процесуалния кодекс.

„Върха на този алтернативен квази процес развиващ се в медиите и все повече добиващ характер на „улично правосъдие”“ е публикуваната в онлайн медия информация на 19 август т.г. в 21.03 ч. за новата съдебномедицинска експертиза на Дебора Михайлова, преди нейното официално оповестяване от прокуратурата“. Искането до Борислав Сарафов е изпратено днес.

Истината струва скъпо. Ако сте я открили тук – подкрепете ни!

Още по темата

Най-четени новини

Още за новините